Home / Actualitate / BOTESTI: „EDUCATIA ESTE OGLINDA NOASTRA”

BOTESTI: „EDUCATIA ESTE OGLINDA NOASTRA”

Sunteţi la primul mandat de primar. Ce v-a determinat să candidaţi pentru această funcţie?

 

Timp de doisprezece ani am fost consilier local în comună. În 2005 am devenit funcţionar public şi am renunţat la acest post, am lucrat apoi la APIA. După atâţia ani, şi ţinând cont de faptul că sunt în comună din 1976, lumea mă ştia, am lucrat cu cetăţenii de aici, i-am ajutat şi la îndemnul lor am zis că trebuie să fac mai mult. Ştiam administraţie, fond funciar, pe vremea cât am fost în consiliu eram în comisia de buget finanţe, deci existau premize să pot deveni un om de folos. Sunt inginer agronom de profesie şi am făcut postuniversitar şi un curs de management public european.  Experinţă în administraţie aveam şi ca atare mi-a fost mai simplu să preiau această funcţie.

 

Cât de mult a contat faptul că aveţi cunoştinţe agronomice?

 

A însemnat mult pentru mine experienţa din agronomie şi mai ales cea din fondul funciar. Cincizeci la sută din administraţie înseamnă probleme de fond funciar, iar pentru mine asta a fost ca asul din mânecă.

 

Ati fost aleasă din primul tur, de ce credeţi că aţi fost votată?

 

Sunt apropiată şi deschisă faţă de oameni. Am lucrat după terminarea facultăţii la CAP, apoi la Camera Agricola, pe urmă  la APIA, perioada in care am instrumentat dosarele consatenilor mei pentru obtinerea de subventii agricole, avand astfel un contact direct cu majoritatea cetatenilor.  Ştiu să le ascult în primul rând şi să le vorbesc, iar dacă nu sunt sigură că le pot rezolva problemele nu le promit. S-au convins de asta cu mult înainte să candidez şi cred că şi asta a contat. Sunt fermă, verticală şi sinceră, ţăranul de rând a ştiut să preţuiască aceste calităţi. Poate de asta…

 

Ce aşteaptă cetăţeanul de rând, omul de sat de la un primar?

 

Aşteaptă multe. Însă eu le spun că toate cer timp, iar în doi ani nu pot face şi rezolva ceea ce nu s-a făcut în 22 de ani. Vor să le rezolv şi problemele sociale, familiale şi cele legate de acte şi fond funciar, în mod special. Însă vor trebui să aibă răbdare pentru că multe din planurile mele au nevoie de bani, ori aceştia se dau foarte greu.

 

  Care sunt planurile dvs. ? Ce a reprezentat o prioritate încă de la început de mandat?

 

Principiul meu este „ educaţia este oglinda comunei şi a societăţii” şi plecând de la asta am început cum era şi de aşteptat cu unităţile de învăţământ. Nici una şcolile din cele doua sate,  Nisiporeşti şi Barticeşti, nu aveau autorizaţie de funcţionare pentru că nu întruneau condiţiile necesare. Aşa că am început cu dotările la aceste unităţi de învăţământ şi azi toate au avize. Avem la Nisiporeşti un Liceu cu profil de meserii, de croitorie şi de tâmplărie şi sculptură în lemn. Am început demersurile şi deja au fost alocaţi 1,1 miliarde de lei pentru un atelier absolut necesar liceului, însă mai avem nevoie de mulţi bani, întrucât proiectul e estimat la cinci miliarde de lei.  Şcolille din Nisiporesti si Barticesti au grupuri sanitare în interior, iar încălzirea este centralizată şi toate au apă curentă în instituţii. Avem in proiect sa alimentam cu apa si sa facem grupuri santitare si la gradinita din Nisiporesti, intrucat cea din Barticesti are aceste lucruri.

Am făcut un monument al eroilor în Nisiporeşti, plus locuri de joacă în cele trei sate, iar tinerii din comună care iubesc sportul au o echipă de fotbal care joacă în liga cinci. E mare lucru pentru noi pentru că sunt antrenaţi toţi  locuitorii la meciuri. Avem teren de fotbal amenajat care ne permite să susţinem meciurile.

 

Dar cea mai mare dorinţă a dvs…..

 

Cele mai importante proiecte într-o comună rămân alimentarea cu apă, gaz şi drumurile. Deja avem aprobările necesare pentru asfaltarea a peste patru kilometri de drum, însă avem promisiuni şi pentru canalizare şi alimentare cu apă, cum aceasta ar presupune lucrări în drumurile comunale, am zis să aşteptăm să facem întâi aceste proiecte şi apoi asfaltarea. Comuna este mare, se întinde pe 3600 de hectare, e drept că avem 6 kilometri de asfalt întrucât suntem poziţionaţi la E85, dar 36 de kilometri sunt drumuri comunale. Ori asta presupune foarte mulţi bani pe care urmează să îi investim în infrastructură.

 

Au existat şi momente grele în care v-aţi descurajat şi aţi regretat acest post de primar?

 

Nu, nu am avut momente. Sunt o luptătoare şi nu dau înapoi. Poate trebuia să candidez mult mai devreme, acesta e regretul să fi avut timp să fac mai multe pentru comună. Am fost tristă la împărţirea bugetului, anul acesta când am primit 500 de milioane faţă de 4 miliarde pe care i-am solicitat. Dar, am zis că trebui să merg mai departe pentru că nişte oameni au crezut în forţele mele. Eu nu am candidat să mi se spună doamna primar, am candidat că doresc să fac multe, partea mai puţin plăcută este că depindem de bugetul de stat şi că avem nevoie de bani pentru toate planurile noastre. Dar până la urmă tot o să reuşesc.

 

 Aveţi sprijin din partea consilierilor?

 

Din 13 consilieri, pot spune că doi de la PSD şi patru de la PNL sunt alături de mine şi mă sprijină, restul  nu separă politica şi interesele politice de interesul cetăţeanului şi asta nu face decât să blocheze unele proiecte. Ei ar trebui să înţeleagă că au fost aleşi pentru a veni în sprijinul cetăţenilor, iar orgoliile politice sau masculine, în unele cazuri, ar trebui lăsate acasă. Atât vreau să spun.

 

  Până la sfârşit de mandat ce vă propuneţi?

 

Vreau să termin proiectul de canalizare şi alimentare cu apă şi cel puţin asfaltarea celor patru kilometri de drum şi mă declar mulţumită. Vreau de asemenea ca oamenii să fie mulţumiţi, pentru că sunt genul de om care se consumă până şi de o vorbă spusă nelalocul ei. Atât timp cât de vrut vreau, de putut pot trebuie să îmi iasă toate planurile mele pentru această comunitate, întrucât nu mi-a plăcut să dezamăgesc. O să mă lupt şi o să reuşesc, iar ei ar trebui să aibă încredere în mine ca şi până acum.

 

Simona VASILIU

 

 

 

 

About cronicasatului

Check Also

Povestea familiei Dragomir si a brandului Nectar Lux

Asa cum bine v-a obisnuit,  inițiativa #ÎsRomân a fost, este și va fi mereu alături …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *