Home / Actualitate / CU BATRANA LA DNA

CU BATRANA LA DNA

Nu există român, și mai ales sucevean care să nu fi auzit măcar câteva informații cu privire la dosarul de corupție în care sunt implicați mai mulți oameni ai legii din justiția suceveană. Doi judecători au fost suspectați că luaseră mită pentru a da soluții favorabile în dosare care aveau legătură cu retrocedările de terenuri. În aceeași anchetă privind corupția au mai fost anchetați și procurorul Dumitru Dâmbu, şeful secţiei Urmăriri Penale din Parchetul Tribunalului Suceava, Bogdan Bărbuţă şi Daniela Prandea, judectori la Tribunalul Rădăuţi, dar şi comisarul-şef Mihai Prelipcean,şeful Poliţiei de Frontieră Rădăuţi. Trei dintre magistrați au fost ulterior transportați la DNA București pentru audieri.
Printre cei care se aflau în aceasta suită, se afla și o bătrână care pur și simplu nu se încadra în peisaj, însă procurorii nu păreau să observe acest lucru. Aceasta a fost luată de acasă, fără niciun avertisment, fără vreo informație cu privire la destinația sa. Aceasta a declarat pentru presă că a fost luată de la domiciuliu, din localitatea Iaslovăț și după două ore de audieri a fost lasată de izbeliște. Octogenara a fost adusă la București duminică, 22 iunie, în calitate de martor, pe motiv că ar fi dat șpagă unui judecător pentru a-și ajuta nepotul într-un proces de retrocedare. Nici după audieri, Maria Cociorvan, nu știa exact de ce fusese adusă la București, iar singura ei grijă era faptul că nu avea cu ce ajunge înapoi acasă. „Nu mi-au spus că mă duc la Bucureşti. <Te îmbraci şi vii cu noi, să dai o declaraţie!>” aceastea ar fi fost singurele informații pe care sărmana femeie le-ar fi primit de la jandarmii prezenți duminică dimineața la dumneaei în poartă. Aceasta s-a conformat, mai mult de frică, și cu gândul că o vor transporta numai până la Rădăuți, femeia nu a mai luat decât geanta goală, fără niciun ban. Ajunsă la București a aflat că era acuzată că ar fi dat ouă și găini unui judecător, Bogdan Bărbuță, mai exact, însă aceasta nu a avea cum să recunoască această faptă pentru că, declară femeia, nici măcar nu a auzit acest nume, darămite să mai și mituiască magistratul respectiv. Deși a fost amenințată cu închisoarea, Tanti Maria nu a putut recunoaște ceva ce nu făcuse. „Foarte bine, condamnaţi-mă! Copiii m-au abandonat, lemne n-am, bani n-am… din 3 milioane pensie (300 de lei), eu cu ce să trăiesc? Opriți-mă aici, la dumneavoastră!”, povestește bătrîna.
“M-au luat cum ia uliul găina, fără niciun ban, fără nimic și m-au dus la București. M-au întrebat de un om, le-am spus, nu îl cunosc, nu l-am văzut, nici nu îl știu. Și atunci mi s-a făcut rău, m-au scos pe sală, afară, mi-au dat apă, mi-au adus nişte pizza, și am stat o bucată și când am intrat înapoi au spus: „Acuma recunoști? Dai declarații?”. Și am spus: nu dau nicio declarație, că nu am pentru ce. (…) I-am spus la procuror, eu ies în stradă și cerșesc. Eu n-am un leu. N-am nici mâncare, nici bani de drum, nimic. Nu i-a păsat la procuror”, a povestit Maria Cociorvan. Cel care a ajutat-o pe bătrână să ajungă acasă după această excursie neașteptată, a fost un avocat care i-a dat 100 de lei „de drum”.
Bătrâna s-a întors acasă cu trenul, 24 de ore mai târziu, împreună cu alt martor audiat în același caz. Obosită și bolnavă femeia a ajuns acasă unde era așteptată de familie, această din urma fiin acum hotărâtă să șină partea femeii, mai ales că toți apropiații femeii știu situația delicată a acesteia.
Femeia a declarat ulterior că a avut timp de 5 ani de zile procese pe rol la judecătoria Rădăuți în legătură cu o parcelă de teren, însă nu a auzit vreodată de Bogdan Bărbuță și cu siguranță nu a mituit pe nimeni pentru a câștiga vreun teren. Acum familia bătrânei s-a hotărât să dea în judecată DNA pentru modul în care a fost adusă la audieri și pentru tratamentul ce i s-a aplicat. Vă reamintim, cazul în care bătrâna este implicată, însă şi întregul tablou al corupţiei sucevene porneşte de la judecătorul Bogdan Bărbuţă care în anii 2005, 2006 şi în perioada 2011-2014 ar fi acceptat mita pentru soluţionarea unor cazuri de retrocedări de terenuri.
Împreună cu bătrâna, la Bucureşti au fost transportaţi toţi inculpaţii din acest dosar, şi anume : judecătorii Daniela Prandea şi Bogdan Bărbuţă de la Judecatoria Rădăuţi, procurorul Dumitru Dâmbu de la Parchetul Tribunalului Suceava, şeful Serviciului Teritorial Suceava al Poliţiei de Frontieră, Mihai Prelipcean, dar şi avocata Isabela Venga. Cu toţii sunt suspectaţi că ar fi înlesnit intrarea în posesia unor terenuri a unor oameni de afaceri din judeţ, contra mitei sub formă de bani sau chiar alimente precum ouă sau găini. Mai exact, ar fi vorba despre retrocedări ilegale.
Comunicatul DNA explică mai jos cum a ajuns bătrâna să fie transportată cot la cot lângă magistraţi corupţi, până la Bucureşti :
“Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Secţia de combatere a corupţiei efectuează cercetări într-o cauză penală ce vizează suspiciuni privind săvârşirea, în perioada 2011-2014, precum şi în anii 2005 şi 2006 a unor fapte de corupţie judiciară şi infracţiuni asimilate celor de corupţie.
În cursul zilei de 22 iunie 2014, ca urmare a obţinerii autorizărilor legale de la instituţiile competente, sunt efectuate percheziţii domiciliare în 14 locaţii situate în municipiile Suceava şi Rădăuţi, precum şi în alte localităţi din judeţul Suceava, la sediile unor instituţii judiciare, societăţi comerciale şi la domiciliile unor persoane.
În cauză, procurorii beneficiază de sprijin de specialitate din partea Serviciului Român de Informaţii, precum şi al Brigăzii Speciale de Intervenţie a Jandarmeriei.”
Iată cum DNA dezgroapă cazuri relativ vechi, de corupţie, implicând şi persoane care poate se aflau în această situaţie din neştiinţă sau din pură întâmplare. Justiţia va fi, însă, cea care va stabili veridicitatea spuselor inculpaţilor şi mai ales sancţiunile pe care aceştia le vor primi.

Cătălina C.

About cronicasatului

Check Also

Povestea familiei Dragomir si a brandului Nectar Lux

Asa cum bine v-a obisnuit,  inițiativa #ÎsRomân a fost, este și va fi mereu alături …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *