Home / Actualitate / PARCURI VII

PARCURI VII

Primăria Suceava împreună cu membrii Consiliului Local și în colaborare cu Fundația de Caritate și Întrajutorare „Ana” au  organizat o manifestare „Parcuri vii – Caravana antidrog”. Principalele acțiuni au avut loc în aer liber. S-au susținut spectacole de muzică ușoară și populară și jocuri interactive. S-au distribuit materiale informative pe teme legate de protejarea mediului și efectele consumului de droguri.

Aflat în parcul din Burdujeni, l-am întâlnit chiar pe președintele Fundației „Ana”, Nelu Todireanu.

–      De către cine este organizată această manifestare și de ce a fost inițiată?

–      Manifestarea este organizată de Primăria Suceava și Consiliul Local. Campania se numește „Parcuri vii – Caravana antidrog”. Aceasta a fost inițiată, deoarece sucevenii au nevoie de un mediu curat, parcuri mai frumoase.  Scopul acestei campanii, de asemenea urmărește promovarea unui mediu curat și prevenirea consumului de droguri.

–      Când spunem droguri ne referim nu numai la cocaină, marijuana, canabis, ci și la tutun, alcool. Considerați că această manifestare va avea impact asupra sucevenilor?

–      Desigur. Orice exces, devine un viciu. După părerea mea, cele mai periculoase sunt etnobotanicele. Cred că această campanie va scoate în evidență pericolele consumului excesiv de droguri. În special, aceste aspecte ar trebui să le vadă adolescenții, care, în prezent consumă din ce în ce mai multe droguri. În urma unui supra-dozaj, tinerii au un comportament neadecvat, uneori aceștia îți pot pierde viața.

–      Este prima ediție la care participați?

–      Da.

–      Ce mesaj și cum îi determinați pe cei care vor să încerce gustul drogurilor să renunțe?

–      Poate că lumea în care trăim nu este cea mai bună, dar este singura pe care o avem și trebuie să învățăm să trăim în ea. Învățați să vă apărați, învățați să spuneți NU tentației drogurilor. Sunt periculoase și pot ucide. În cel mai bun caz, în cazul în care nu vă ucid, distrug viața voastră și a familiei voastre. Gândiți-vă la voi, la părinții voștri, la frații voștri mai mici, a căror viață o puteți distruge într-o clipă de inconștiență. În cazul drogurilor nu există: „doar o singură dată”  sau „mie nu mi se poate întâmpla” sau „ei, ce știu părinții?” În cazul drogurilor, este suficient să încerci o singură dată ca mai apoi să te distrugă. Ele vă pot ajuta în multe feluri, dar nu vă pot da viața a doua oară. Nu aruncați la gunoi viețile voastre și ale celor dragi dintr-o simplă joacă.

–      Cum ne putem feri de droguri?

–      Ai grijă cum și când îți faci prieteni; poți avea și alte păreri decât restul grupului, fără teama că vei fi izolat. Încearcă să judeci cu capul tău, nu te lua după opinia grupului; învață să spui „NU”. Dacă vrei să dovedești că ești „tare”, fă-o susținându-ți punctul de vedere; vorbește-le prietenilor tăi despre efectele consumului de droguri și plante și substanțe cu efect halucinogen și fii sigur că le-ai dat de gândit, chiar dacă pe moment nu vor recunoaște; gândește-te de două ori înainte să accepți diferite propuneri; ”bărbăția” nu stă în cantitatea de alcool consumată sau în varietatea de droguri sau substanțe și plante cu efect halucinogen încercate; părinții ar trebui anunțați imediat ce vi s-a propus să consumați droguri sau ați fost martorul unor asemenea acte. În astfel de situații, ajutorul autorităților competente poate fi salvator, de aceea orice întârziere poate agrava consecințele.

–      Considerați că această manifestare îi va determina pe suceveni să păstreze parcurile mai vii și mai frumoase?

–      În urma acestei campanii, sper ca cetățenii să fie mult mai atenți când vine vorba de curățenia din parcuri. Să le păstreze frumoase. Ei trebuie să înțeleagă că atunci când se decid să stea într-un parc, e ca și cum ar sta acasă, în curte. Dacă acolo au grijă ca totul să fie impecabil, atunci aceleași reguli trebuie să le aplice și în cazul unei plimbări prin parc. Aceste zone special amenajate ajung de cele mai multe ori gropi de gunoi, și asta după ce o bună parte din oamenii care trec prin zonă uită să strângă deșeurile rezultate în urma consumului de alimente. Ne spunem adeseori: „De ce trebuie să duc hârtia asta la coș? E prea departe și în plus, cu ce stric dacă o pun chiar sub bancă? Parcă numai eu fac asta”. Imaginați-vă cum ar arăta un parc pe care sperați să-l găsiți curat de fiecare dată cțnd doriți să vă plimbați liniștiți, plin de gunoaie aruncate peste tot. Unde s-ar ajunge dacă toți ar face la fel? Un parc trebuie să fie curat, pentru că acolo e locul unde vii să te relaxezi. Nu cred că ți-ar plăcea să simți poluarea chiar sub nasul tău. Și în plus, ce e așa greu să pio o hârtie la coșul de gunoi? Când petreceți câteva ore de odihnă în parc, respectați normele de conduită ecologică. Recomandați-le și celor din jur!

 

 Ionel CURCAN

About cronicasatului

Check Also

„Exploratorii” de la Peda și „Broscuțele vesele” de la Grădi 23 Botoșani, împreună de Z.I.C.I.

Ziua Internațională a Cititului Împreună este o zi în care se sărbătorește puterea de a citi, …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *