Home / Localitati / Neamt / DECONTUL LA EXTERNARE

DECONTUL LA EXTERNARE

Începând cu 2005, există cadrul legislativ prin care orice pacient din România poate cere, la externare, decontul de cheltuieli. Este vorba despre un document care cuprinde informaţii privitoare la numărul de zile de internare, despre procedurile medicale de care a beneficiat, incluzând analizele de laborator şi medicamentele pe care le-a luat pacientul.
În cazul în care pacientul constată că, pe acel document, apar diferenţe faţă de ceea ce a beneficiat în realitate, poate sesiza Casa de Sănătate. La nivelul întregii ţări, s-ar fi dus «pe Apa Sâmbetei» aproximativ 39 de milioane de lei, după cum rezultă dintr-un raport publicat recent de către specialiştii de la Curtea de Conturi.
La Roman, decontul încă nu reflectă realitatea
Conform declaraţiei managerului Spitalului Municipal de Urgenţă Roman, medicul Cătălina Pălăncianu, calculul cheltuielilor efectuate pentru un pacient nu reflectă în mod corect toate operaţiunile, deoarece sistemul de calcul contabilicesc folosit în acest moment se referă la o medie a cheltuielilor efectuate. Mai precis, nu se poate face diferenţa exactă pentru fiecare pacient în parte. De exemplu, în cazul unei simple internări pentru o apendicectomie, adică o operaţie de apendicită, pot exista cazuri în care evoluţia să fie fără cusur, dar şi cazuri în care este necesară administrarea unor antibiotice sau antitermice. Diferenţele de cheltuieli dintre cele două cazuri ipotetice (dar întâlnite în realitate) nu se reflectă în acel decont făcut la internare, pentru că formula de calcul este deocamdată ca o medie a cheltuielilor, nefiind posibilă personalizarea pe fiecare pacient în parte. În mod normal, acest decont trebuie să arate pacientului, în detaliu, toate procedurile medicale aplicate: numărul de injecţii efectuate, feşele folosite, medicamentele, cheltuielile din sala de operaţii etc. Acest lucru va deveni cu siguranță posibil odată cu introducerea unui sistem informatizat care, în mod automat, va putea stabili în timp real toate cheltuielile generate de fiecare pacient în parte. „Pacienţii, care au dorit acest decont la externare, l-au primit, dar cu precizarea că nu a fost într-o formă detaliată. Şi pe viitor, cine va dori, va primi la externare acest calcul al cheltuielilor efectuate pe perioada internării în spitalul romaşcan”, a precizat managerul spitalului, medicul Cătălina Pălăncianu.

Simona VASILIU

About cronicasatului

Check Also

De ce vă pleacă angajații ?

Angajații nu părăsesc companii, ci își părăsesc superiorii. Compania e doar o entitate fiscală . …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *