Home / Actualitate / Interviu cu Maria Tănase Marin un artist desăvârșit
Maria Tănase Marin
Maria Tănase Marin

Interviu cu Maria Tănase Marin un artist desăvârșit

Prof.dr. Maria Tănase Marin, interpretă de marca a cântecului muntenesc, șlefuitor de tinere talente și omul de Televiziune care a așezat folclorul la loc de cinste.

Aș vrea să începem acest interviu vorbind puțin despre dvs. De aceea vă rog, o scurtă autobiografie.
Maria Tănase Marin : M-am născut în Comuna Mănești, jud. Prahova într-o familie de oameni simpli, cu credință în Dumnezeu și cu ambiții mari iar motto-ul lor era: ”Viața ne-a fost dată să o trăim și să o iubim, că altfel o pierdem…”. Mama a fost cea care ne-a insuflat dragul de învățătură, se implica foarte mult în educația noastră (mai am doi frați mai mari), fiecare lecție predată la școală era explicată acasă de către dânsa, spunându-ne că, ”fără învățătură nu ajungeți nici la colțul casei”.
Am învățat fără constrângeri, doar din dorința de cunoaștere. Astfel, am absolvit Secția de Pedagogie muzicală – Universitatea de Muzică, București și mai târziu și Doctoratul în etnomuzicologie la aceeași Universitate. Pentru Mentorii mei în Pedagogie am cuvinte de aleasă prețuire și recunoștință: prof univ. Emilia Comișel, prof. univ. dr. Gheorghe Oprea, prof. univ. dr. Rodica Nicolaescu.

Povestiți-ne puțin despre parcursul dvs profesional, despre trairi, emoții, piedici dacă au fost. Cum le-ați depășit pe toate?

Maria Tănase Marin: Aceasta a fost deviza mea și am respectat-o cu atenție pentru a înmulți Talantul: Am primit…dăruiesc !   Am călătorit în viață, lăsându-mă șlefuită de mentorii mei pentru ca eu la rându-mi   să pot răspândi peste tot iubire, bunătate, lumină și cântec. În mare parte mi-a reușit. Prin poziția de profesor în Arta Cântului tradițional, am reușit să atrag un număr foarte mare de tineri talentați din întreg  județul Prahova.   Am revoluționat astfel folclorul muzical cântat prin acești tineri de care am avut grijă să-i promovez cât mai intens pe toate canalele de Radio și Televiziune.  Școala Populară de Artă- Ploiești și  Liceul de Arte  ”Carmen Sylva”- Ploiești au fost și vor rămâne pentru mine marea șansă prin care mi-am putut dezvolta abilitățile de pedagog  și posibilitățile multiple de promovare a pasiunii mele.

Nu m-am gândit vreodată că cineva mi-ar pune piedici, eu am continuat să performez și aceasta mi-a ocupat foarte mult din timpul meu.

Studiu muzical, cercetări de teren, informare prin lectură de specialitate, au fost rădăcinile mele puternice și scutul care m-a protejat de intemperii. Gândul că fiecare acțiune sau activitate trebuie împlinită cu succes, să strălucească, să aibă ecou, m-a făcut să concurez cu propria-mi persoană .

Cântecul mi-a fost profesia,  și l-am slujit cu toată dragostea și pasiunea, ca interpret, ca profesor și ca realizator/producător la Televiziunea Română.

Vorbesc succint despre  viața mea ca om de televiziune,  27 de ani, pentru că sunt așa de multe de spus încât pot să scriu  și o carte, dar nu e timpul trecut. Aici m-am format printre marii profesioniști  ai Televiziunii Române, de la care ”am furat” meseria, atitudinea, dialogul și, mai ales, diplomația.                                                Marioara Murărescu   rămâne pentru mine profesionistul de televiziune, etnomuzicologul, care ”mi-a deschis poarta către o nouă lume”. Aici, am înțeles că în viață există și magie. Pentru mine asta a însemnat munca de Televiziune, MAGIE, când la București printre oameni performanți și speciali, când prin satele României printre oameni simpli și înțelepți.

De ce ați ales să urmați o carieră în muzică?

Maria Tănase Marin: A venit de la sine. Cred că folclorul în general s-a cuibărit în sufletul meu, ca într-o coajă de copac și acolo a rămas, și-a făcut  casă.

Care sunt artiștii care v-au influențat în mod pozitiv de-a lungul carierei dvs?

Maria Tănase Marin: Sunt artiști care au Harul de a transmite mesajul creației muzicale și între ei și mine am creat în timp o punte de legătură care se păstrează și astăzi: Maria Tănase, Maria Lătărețu, Luminița Dobrescu,  Edith Piaf, Maria Callas și Amalia Rodrigues.

Maria Tănase Marin

Ce înseamnă, de fapt, viața la țară atunci când ne gândim la folclor?

Maria Tănase Marin: Simt o mare bucurie când mă gândesc  cât de privilegiată am fost de darul primit de la viață și ce șansă mi-a oferit Televiziunea Română prin emisiunea ”Popasuri folclorice”. Am colindat țara-n lung și-n lat timp de 27 de ani și astfel am cunoscut  Viața la țară, dar a satului tradițional de odinioară. Am întâlnit un preot călugăr care îi îndruma pe credincioșii care veneau la Mânăstire, astfel: ”dacă vreți să cunoașteți cu-adevărat satul românesc, uitați-vă pe TVR2 la emisiunea Popasuri folclorice”. Folclorul și tradițiile erau strâns legate de viața comunității și mai ales de sărbătorile religioase. Credințele populare erau Calendarul satului românesc. Păstrez cu sfințenie ”averea” pe care am strâns-o de-a lungul carierei mele de televiziune și de cercetător, pentru că astăzi nu mai regăsim obiceiurile și tradițiile practicate în lumea satului modern. Ele se rezumă în mare parte doar la petreceri și întâlniri între neamuri.

Vă mai întoarceți în acele locuri din copilărie?

Maria Tănase Marin: Cu mare drag merg acasă, de aici îmi iau energia necesară.   Îmi place să calc desculță prin iarbă, să îmbrățișez copacii și să cânt prin livadă. Sunt fiica Satului Mănești și sunt mândră de asta ! Le cânt din toată inima oamenilor din Mănești  la fiecare Sărbătoare a satului.

Cum credeți că ar trebui ascultată muzica populară?

Maria Tănase Marin: Muzica populară ar trebui ascultată cu sufletul, purtând amintirea părinților, cu mâna așezată pe inimă și cu privirea spre o fereastră deschisă spre cer, pentru că muzica populară este rugăciunea de mulțumire a  sufletului românesc!

V-ați întrebat vreodată dacă ceea ce trăiți astăzi este visul mult dorit din copilărie?

Maria Tănase Marin: Nu m-am întrebat niciodată, doar că acum pot să vă mărturisec că visul meu a fost SCENA.

Când vorbim despre dna Maria Tănase Marin prima dată ne amintim despre  Ansamblul Folcloric de Copii ,,Ciuleandra” de aceea am rugămintea să ne povestiți dvs cum a fost această experiență unde ați participat la unul dintre cele mai mari festivaluri din lume – Festivalul International de Folclor pentru Tineret la care au participat peste 10.000 de artisti din 40 de tari de pe patru continente.

Maria Tănase Marin : Am sufletul încărcat de bucurie că prin ceea ce am simțit că trebuie să fac, am sprijinit și modelat pentru viitorul folclorului și al școlii prahovene, tineri care acum sunt la rândul lor, profesori și cântăreți, de care sunt mândră  și pot spune că ”investiția mea”  nu a fost în zadar.

Ansamblul folcloric  ”Ciuleandra” din Prahova a participat cu succes la cele mai importante competiții internaționale: Program Cultural pentru România, adiacent Olimpiadei Atena 2004,  Program Muzical – Folcloric din cadrul celei de-a XVII –a ediţie a Festivalului Internaţional ”George Enescu”- 2005 ; cea mai amplă manifestare de artă şi cultură mondială din Africa de Sud – “Cape Town Festival 2006” și Festivalul Internațional de folclor Mexic 2007.

Toate participările internaționale sunt de mare importanță, însă v-am enumerat doar câteva.

La “Cape Town Festival 2006” am trăit emoții puternice, fiind unul dintre cele mai mari festivaluri, peste 10.000 de cântăreți și dansatori din 40 de țări.

Câte albume ați scos pe piață, până în prezent?

Maria Tănase Marin: Două albume, generic intitulate ” Dorurile mele.. .” și urmează un al treilea în luna octombrie.

Pentru noul album am avut ca îndrumător o prietenă a sufletului meu, rapsod și poet popular,  Elena Fecioru- Scânteioara din Com. Mănești, jud. Prahova, căreia îi mulțumesc și îi doresc multă sănătate !

Ați fost nevoită vreodată să refuzați a cânta la anumite evenimente sau spectacole?

Maria Tănase Marin: Nu am refuzat nici un eveniment sau spectacol.

Care este secretul succesului având în vedere că sunteți o artistă de muzică populară consacrată?

Maria Tănase Marin:  Este într-adevăr un mare secret, să ajung la inima publicului ascultător am parcurs mii și mii de pași pe scenă și m-am identificat tot timpul cu cel care a venit să mă asculte sau cu telespectatorul. Mă întrebam tot timpul: ” Mie-mi place ce văd, ce aud și cel mai important, ce simt ? ”  Nu m-am grăbit niciodată să înregistrez un cântec până nu l-am simțit cu toată ființa mea. Urc pe scenă foarte bine pregătită, pentru fiecare spectacol sau eveniment  aloc timp de studiu, de pregătire vocală și de selecție a repertoriului. Imi pun de fiecare dată  întrebarea : pentru cine cânt ?

Secretul succesului este DĂRUIREA.

În toată cariera dvs, ați avut vreodată momente în care ați spus „Gata, de mâine renunț!”?

Maria Tănase Marin: Deviza mea a fost ”Continuă și vei câștiga !”

Există artiști și compozitori mari care nu sunt îndeajuns de bine cunoscuți publicului românesc?

Maria Tănase Marin: Dacă nu sunt îndeajuns de cunoscuți se datorează în mare parte dumnealor, ” diamantul dacă nu e șlefuit  bine nu strălucește”

În prezent ce legături aveți cu instituțiile românești de cultură ? Cum vedeți această colaborare?

Maria Tănase Marin: In fiecare an implementez proiecte culturale în parteneriat cu Instituții de Cultură, sau sunt implicată în proiectele lor. Dăruiesc cu toată deschiderea, experiența mea profesională pentru că este mare nevoie ca tânăra  generație să fie îndrumată corect , să capete experiență, mai ales când sunt proiecte de anvergură.

Cât de importante sunt pentru dvs originile noastre românești și ce vă vine în minte atunci când vă gândiți la acestea?

Maria Tănase Marin: Pentru fiecare om de pe planeta pământ sunt foarte importante originile. Pentru mine sunt și mai importante pentru că prin profesia mea de producător tvr, dar și ca cercetător, am promovat ” Tot ce-i românesc” cu scopul ” Să nu piară.. .” Sincer,  îmi iubesc țara, cu bune și cu mai puțin bune. Îmi amintesc cu ani în urmă eram la Festivalul de Folclor ” Drăgan Muntean ” din Ținutul Pădurenilor, jud. Hunedoara, unde am purtat un scurt dialog cu o doamnă  din Franța, venită special să viziteze această minunată zonă etnofolclorică, și a mărturisit cu ochii în lacrimi: ” Ce fericiți sunteți voi românii, că aveți opinca și icoana cu busuioc prinsă pe perete…” . M-a lăsat fără cuvinte, însă emoția o păstrez și astăzi în inimă.

Ce credeți că ne lipsește în momentul actual din muzica populară autentică ?

Maria Tănase Marin: Muzica populară autentică este impropriu spus, pentru că acest autentic există doar în locul unde s-a creat, în bătătură sau la hora satului, adusă pe scenă își pierde această calitate. Îmi doresc foarte mult ca interpreții să respecte  rigorile muzicii tradiționale, în felul acesta identificarea zonală va fi mai clară pentru publicul  ascultător și telespectator, păstrându-se astfel și  harta zonelor etnofolclorice ale României. Folclorul tradițional sub toate formele sale și aducerea sa în plan spectacular, presupune în primul rând găsirea măsurii, a echilibrului necesar între păstrarea și respectarea purității, acurateții și integrității fenomenului original și acele convenții proprii specifice scenei în general.

Pe ce credeți că ar trebui să se axeze mai mult tinerii pentru a fi remarcați?

Maria Tănase Marin: Copiii și tinerii cu talent muzical, dornici de afirmare trebuie să nu se grăbească. Cunoașterea și pregătirea unui repertoriu de cântece din zona de proveniență,  perseverența și seriozitatea sunt de  bază pentru un interpret, iar pentru a fi remarcați cea mai importantă este SIMPLITATEA în port și cântec.

Sunt pregătiți tinerii interpreți să ducă mai departe ștafeta portului și cântecului popular?

Maria Tănase Marin: La început de drum e nevoie de un profesor bine pregătit în domeniul folclorului muzical, pentru că tinerii cât ar fi de talentați nu știu pașii pe care trebuie să-i urmeze.  Scena este foarte primitoare pentru cei care o respectă,  când ai pus piciorul pe acea scândură sfântă să ști că menirea ei este de a primi doar pe cei cu HAR și cu DĂRUIRE.

Eu cred că sunt și tineri pregătiți să ducă mai departe cântecul și portul popular tradițional și le doresc din tot sufletul să-și construiască un drum trainic, pentru a-și duce cu drag cântecul de-acasă pe toate scenele țării. Le doresc să aibă parte de cel mai plăcut sunet, APLAUZELE !

Un mesaj pentru publicul dumneavoastră și pentru cititorii ziarului Cronica Satului:

Maria Tănase Marin: Rămân la crezul meu de-o viață, că folclorul este păstrat și prețuit de tot românul și pentru acest lucru vă trimit, dragi cititori, mulțumirile mele și dorința de a-mi asculta cântecele din vatra folclorică a Prahovei, pentru că le dăruiesc din inimă și cu mult drag ! Să aveți sănătate și bucurii în suflet !

Un interviu realizat de Emanuel Corduneanu

#ÎsRomân 🇷🇴 🤝
#ÎsRomân 🇷🇴 🤝

About Emanuel Corduneanu

Check Also

Grupul Vocal „Dor de la Humor”, prof. coordonator Maria Macovei

Târgul de Paște din Suceava

  În Duminica Floriilor, 28 aprilie a.c., pe esplanada Casei de Cultură Suceava, cu începere …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *