Home / Reportaj / Moarte si colti

Moarte si colti

Îngrozitor, stupefiant și de neimaginat în lumea care se crede civilizatã a României, în anul 11 al mileniului 3. În 2012, luna martie, la Dãrmãnești, în satul Cãlinești Enache, o ființã umanã, respectiv un copil moare, în chinuri groaznice, hãrtãnit de un câine maidanez. Ni-meni nu a luat atunci nicio mãsurã, în afara împușcãrii ulterioare a patrupedului vinovat. Singurul vinovat atunci.
 Pânã când, în 2013, alt copil moare sfâșiat de câini, în București de astã datã. O furie mediaticã de magnitudine naționalã explodeazã, unda de șoc atingând și Suceava, unde parchetul local șterge cu grãbire de praf dosarul și îl redeschide nonșalant, ca și cum evenimentele s-ar fi întâmplat ieri și nu în urmã cu mai bine de un an. Poliția gãsește un vinovat, în persoana lui Nicolai Martiniuc, zis Pârnaie, în vârstã de 34 de ani, din comuna Dãrmãnești, cunoscut cu antecedente penale, a cãrui cãțea l-ar fi ucis pe copil.
Filmul oficial al evenimentelor
La 24.03.2012, ora 10.57, IPJ Suceava a fost sesizat prin „SNUAU 112” despre faptul cã, pe un teren viran din apropierea cimitirului comunei Dãrmãnești, se aflã un copil decedat, care prezintã mușcãturi de câini. Minorul avea urme de mușcãturi pe membrele inferioare și o plagã mușcatã sub urechea stângã.Untitled-2

A fost identificat ca fiind Samir Tcaciuc, de 6 ani, localnic. S-a stabilit cã puștiul a fost atacat de câinii maidanezi care stau în apropierea unei gropi de gunoi.
 „În urma cercetãrilor efectuate, s-au constatat urmãtoarele: la 24.03.2012, ora 11, minorul se deplasa de la domiciliu, pe drumul vicinal care face accesul în cimitirul satului dinspre DJ 209D, pe un teren viran. Acesta a fost surprins de mai mulți câini fãrã stãpân, unul dintre aceștia l-a mușcat de mai multe ori pe tot corpul și în zona gâtului, provocându-i leziuni care au condus la deces. Examinarea exterioarã a cadavrului a pus în evidențã multiple plãgi mușcate la nivelul întregului corp și douã plãgi mușcate, profunde, la nivelul gâtului. Cadavrul a fost depus la morga Spitalului Județean Suceava în vederea efectuãrii necropsiei în data de 25 martie 2012”, se arãta, ulterior, într-o notã datã publicitãții de Poliția județului. Fratele mai mare al lui Samir, Emil, în vârstã de 9 ani, avea sã observe o hãrmãlaie pe câmp și un atac al câinilor asupra cuiva, fãrã sã realizeze, inițial, despre ce este vorba. Ulterior, și-a dat seama cã patrupedele îi sfâșie, de fapt, frãțiorul. A fugit într-un suflet sã anunțe cumva, pe cineva, pe oricine i-ar fi ieșit în cale. Un dulãu mare și negru mușca, sãlbatic, din Samir.

Alți doi dulãi ar fi participat la carnagiu. 
Copilul avea sã fie descoperit apoi de sãteni, mort, într-o baltã de sânge. Groazã, șoc și neputințã, în fața fiarelor care tocmai uciseserã un pui de om, un semen de-al lor din comuna formatã din oameni. 
Perspectiva Protecției Copilului Suceava a fost imediat dupã tragedie aceea cã pãrinții micuțului pot fi acuzați de neglijențã, putându-se ajunge chiar pânã la decãderea din drepturi, iar cel de-al doilea copil al familiei Tcaciuc, Emil, în vârstã de 9 ani, elev în clasa a II-a, putea fi preluat de stat.
Oare ce ar fi trebuit sã facã pãrinții? Sã alunge câinii maidanezi dintr-o comunitate în care nu locuiesc, de regulã, decât oameni normali? Câți dintre pãrinții copiilor loviți de mașini și morți ulterior au fost decãzuți din drepturi?…
Samir era stelist și urmãrea toate meciurile în care juca echipa lui preferatã, Steaua. Pe 6 aprilie 2012, urma sã împlineascã 6 ani.

Câinele ucigaș, ucis… pentru rabie

Câinele ucigaș, deși nu avea nicio vinã, pentru cã în dreptul uman, la care ne raportãm zi de zi, nu se face referire la vreun raționament al vreunui patruped de gen, a fost identificat și împușcat apoi de vânãtorii de la Pãtrãuți.

În Codul penal, civil, comercial etc., ba chiar aeronautic…, toate universale, un câine nu existã. Pentru cã nu existã. Un animal nu se circumscrie acelorași legi cãrora se circumscriu oamenii. Un animal nu e ființã protejabilã decât în mãsura în care omul care o controleazã pe acea ființã e responsabil pentru actele ei. Cine rãspunde, potrivit legii penale, dacã un câine, neaparținând nimãnui pe acte, omoarã pe cineva?Uciderea din culpã exonereazã cumva primãriile
ce nu iau nicio mãsurã, deși ar fi putut-o lua, pentru preîntâmpinarea vreunei situații tragice? Pânã când ne vom preface cã legea umanã nu e clarã pentru toți, fie ei bipezi sau reprezentanți ai protecției animalelor?

Ce fel de vânãtori și cu a cui autorizație nu s-a întrebat nimeni atunci, pentru cã existau indicii cã potaia ucigașã era turbatã. Capul potãii a fost, în consecințã, dus la DSV Suceava, spre examinare științificã.
Vânãtorul Valerian Oniciuc, din cadrul Ocolului Silvic Pãtrãuți, era luat ulterior la întrebãri de cãtre poliție, pentru cã, în aprilie 2012, Fundația pentru Ocrotirea Animalelor, cu sediul în municipiul București, a depus o sesizare la Inspectoratul de Poliție Județean Suceava, reclamând cã acțiunile de împușcare a câinilor nu au fost legale. A fost vizat primarul comunei Dãrmãnești, Dan Chidoveț, membrii Consiliului
 Vânãtorul Valerian Oniciuc, din cadrul Ocolului Silvic Pãtrãuți, era luat ulterior la întrebãri de cãtre poliție, pentru cã, în aprilie 2012, Fundația pentru Ocrotirea Animalelor, cu sediul în municipiul București, a depus o sesizare la Inspec-toratul de Poliție Județean Suceava, reclamând cã acțiunile de împușcare a câinilor nu au fost legale. A fost vizat primarul comunei Dãrmãnești, Dan Chidoveț, membrii Consiliului Local și vânãtorul care a tras.

28. 03.2012

O cruce strâmb rezematã lângã zidul mai mic decât ea, probabil din chirpici, al cãsuței în care a crescut Samir Tcaciuc, în vârstã de nici 6 ani – urma sã-i împlineascã pe 6 aprilie – pânã sã fie sfâșiat de câinii satului. Maica Domnului cu pruncul stã agãțatã într-o rânã, în singurul cui disponibil în care se mai poate agãța ceva. Maica Domnului plânge, dar în icoana rãsturnatã parcã plânge mai mult. Frig. Pãtrunzãtor, pânã la oase. Vin doi popi, unul își îndeasã cușma ruseascã pe cap, probabil cã e rãcit, celãlalt face semnul mare al crucii, oamenii se descoperã. În cãsuțã, începe ritualul sacru ortodox, taina „Înmormântãrii pruncilor”, acelor fãrã de pãcat, a copiilor ce n-au atins vârsta de 7 ani. În curte, oamenii stau stanã. Nici plâns, nici frig, nici cald, nici nimic. Totul pare aiurea, nu e decât un tablou din țara oamenilor extrem de sãraci, cu oameni mari și mici încremeniți în ipostaze cernite. Purtãtori de coroane și prapuri, înfãșurați cu tricolor, cã așa e obiceiul în Cãline ști Enache, bat din picioare, sã se mai dezmorțeascã. Parcã n-a murit nimeni, iar toți s-au obișnuit cã așa e datul, ca, din când în când, unul de-al lor sã piarã sfâșiat de câini. Sunt oameni inerți, care nu se revoltã, rude, sãteni, învãțãtori, educatoare, primar, toți adulți, toți veniți din treburi pentru micuțul scos, într-un sfârșit, în curtea prin care pasc, pic, pic, gãini cu gâtul golaș. Douã babe scofâlcite și șchioape, care au primit deja pomana, peste mort, s-au apucat s-o consume, la fața locului, iar pãrinții copilului care pleacã din lume nu mai au putere sã-și smulgã pãrul din cap. Cineva, poate mama lui Samir, poate bunica, poate vântul, care le încrețește, în ciudã parcã, tuturor ochii, strigã: „Unde te duci, tu, copile? Pentru ce?!…”

Vântul înceteazã pentru o clipã, vinovat sã-și mai priponeascã tãișul în secera unei întrebãri fãrã rost, iar bãrbați în toatã firea își adunã mucii în pumn. Copiii, mulți, mulți, cu ochi mai mari decât predica preotului înghețat, prieteni ai micuțului, dau cep, în hohote, la lacrimi fãrã rãspuns. Prieteni deo viațã. Care viațã? Atâta câtã a fost. „Dumnezeu sã-l primeascã pe prunc în Împãrãția Sa!”, încheie pãrintele, iar cortegiul se urnește, grãbit, spre groapã. Pe persoanã fizicã și pe persoanã publicã Primarul localitãții, Dãnuț Chidoveț, ne declara în martie 2012 cã, „în calitate de persoanã fizicã”, a donat 2000 de lei familiei îndoliate. Ne-a mai spus, tot… în calitate de persoanã fizicã: „Nu e o falã. L-am întrebat pe tatãl copilului: 20 de milioane îți ajung pentru înmormântare?”. În calitate de persoanã juridic publicã, edilul-șef ne-a spus cã în prima ședințã de CL de dupã tragedie, va veni cu un proiect de

2

hotãrâre prin care toți proprietarii de câini din comunã, care și-i lasã slobozi, sã fie amendați cu 5000 de lei. „ªi dacã șii lasã slobozi, sã fie împușcați!” Câinii, nu oamenii… Nimeni nu a fost amendat în Dãrmãnești din 2012 pânã azi pe motiv de câine lãsat slobod. Amin. Pârnaie anchetat de poliție și parchet Pârnaie a avut cãțeaua în îngrijire din vara lui 2011. ținutã legatã, în gospodãrie, și hrãnitã cu organe de animale aduse de la abatorul din zonã, haita era extrem de agresivã. Oamenii susțin cã atunci când era slobod, sãrea la gâtul cailor de la cãruțele care treceau prin fața casei. În februarie 2012, patrupedul s-a prins singur într-un laț de la marginea pãdurii, de unde a fost eliberat de doi localnici, dupã douã zile în care a lãtrat încontinuu. În ziua în care copilul de 6 ani a fost sfâșiat de câini, un cetãțean din Dãrmãnești a afirmat la o crâșmã din sat cã animalul ucigaș este al lui Martiniuc, iar acesta l-a luat la bãtaie pe respectivul martor. Propunerea de trimitere în judecatã înaintatã de poliție Parchetului de pe lângã Judecãtoria Suceava se referã comiterea a trei infracțiuni: ucidere din culpã, abandonarea unui animal a cãrui existențã depinde de îngrijirea omului (din Legea 205/2004, privind protecțian animalelor) și loviri sau alte violențe, cea din urmã pentru agresarea martorului. Legea eutanasierii câinilor fãrã stãpân, deși e în vigoare nu e aplicabilã deoarece nu are norme metodologice.

 

About the author

Mugur GEU

 

 

 

About cronicasatului

Check Also

„FLORI DE MUNTE” LA TAŞCA

Comuna în sărbătoare şi bilanţ De peste 20 de ani, comuna Taşca îşi serbează locuitorii …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *