RESTAURANTUL DAIDE
Determinare, optimism, încredere în oameni şi în forţele proprii, aşa s-ar descrie, în câteva, cuvinte o mică afacere a unor tineri care s-au reîntors din Italia.
Felicia Lungu şi soţul ei, Iosif, sunt tineri. Au 31 şi, respectiv 37 de ani şi, din 2007, muncesc pentru ei. Povestea lor este la fel ca a multor tineri plecaţi, responsabili, harnici, care au dorit să muncească în ţară şi nu printre străini. „Eu am stat cinci ani în Italia, soţul meu mult mai mult. Când am hotărât să ne căsătorim era foarte greu să găsim locaţie pentru petrecere şi, poate aşa, s-a gândit soţul meu că ar fi bine să avem noi propriul restaurant. Am cumpărat un teren în comuna Sagna, mai exact la intrarea în satul Luţca şi, timp de trei ani, am muncit să ridicăm ceea ce vedeţi azi, „ne povesteşte cu zâmbetul pe buze administratorul restaurantulu Daide din Luţca”. Chiar dacă sunt dintr-o comună învecinată, au reuşit să se acomodeze în acest sat şi să îşi facă prieteni, pentru că, după cum spune administratorul restaurantului, „dacă eşti atent şi la cei din jurul tău, dacă te opreşti măcar o clipă să priveşti şi la cel care nu are, nu poate, toate se schimbă şi lumea ar fi mai bună”.
DE LA 140 DE LOCURI S-A AJUNS LA APROAPE 400
Iniţial, proiectul pentru restaurantul care îi poartă numele unuia dintre cei trei copii care nu reuşea să pronunţe „Davide” şi îi spunea „Daide”, a fost să facă un spaţiu pentru cel mult 140 de locuri. Au dorit şi bucătărie proprie, şi personal amabil, şi le-au avut. Solicitări pentru evenimente au fost şi, mai târziu, au hotărât să îşi mărească spaţiul. „Am decis să ne luăm un cort, un cort special pentru evenimente deosebite, a cărui capacitate este de 250 de locuri şi care, amenajat pentru petreceri, arată splendid. E drept că îl folosim doar pe timpul verii, dar lumea preferă acest spaţiu mult mai des decât cel din restaurant”, ne-a mărturisit Felicia Lungu. Aşa că bunul gust, simplitatea şi cochetăria delicată au reuşit să scoată în evidenţă acest spaţiu chiar de la prima vedere. Proprietarii de la „Daide” au investit, înainte de toate, timp, dedicaţie, dăruire şi chiar bucuria de a mulţumi pe cei care în cele mai importante momente ale vieţii lor doresc să rămână cu amintiri de vis.
„EU CAD, EU MĂ RIDIC, ACESTA E SECRETUL”
La începutul afacerii au existat destule persoane care să îi descurajeze din diverse motive. Pe urmă, au fost perioade în care au spus că e greu. Binenţeles că nici timpul nu i-a iertat când a fost vorba de implicare totală. Cu toate acestea, Felicia Lungu, care a decis să administreze singură restaurantul (soţul o sprijină moral şi cu sfaturi, fiind ocupat în prezent cu agricultura), ne mărturiseşte că, de fiecare dată, a trecut peste obstacole „cu credinţă în Dumnezeu şi pentru că niciodată nu pun răul în faţă. E atât de important să gândim pozitiv şi să ne propunem să ne realizăm visurile, încât, fără aceste lucruri, nu cred că aş fi reuşit”. Se descrie ca o femeie puternică, cu puţin noroc, care are încredere în oameni şi care a întâlnit întotdeauna, în momentele grele, oamenii de care a avut nevoie şi care au ajutat-o.
„Ca în orice business, au existat, de-a lungul timpului, momente de cumpănă. Am avut de trecut peste un incendiu care ne-a distrus acoperişul. Au fost şi alte perioade mai puţin plăcute, însă de fiecare dată când cad, tot eu mă ridic, pentru că cei trei copii sunt cea mai importantă motivaţie a mea”, a mai adăugat Felicia Lungu.
INVESTIŢIE PE TERMEN LUNG
Au pus totul în acest proiect, l-au modernizat, au investit şi au venit cu idei noi, adaptate la cerere dar şi la mediul unde se află amplasat acest restaurant şi, mulţumirea pentru un lucru bine făcut nu s-a lăsat aşteptată. În afară de spaţiul restaurantului şi al cortului folosit pentru momente speciale există şi o terasă în aer liber, unde localnicii, dar şi cei care trec prin zonă, se opresc să servească prânzul sau să bea ceva rece. Pentru că au stat în Italia şi au văzut cum se face, au decis să deschidă şi o pizzerie, unde coc pe vatră pizza, pe care au adaptat-o la gustul şi la preferinţele românilor.
Au planuri de viitor, însă acum sunt mulţumiţi cu tot ce au realizat şi speră să lase copiilor lor această mică afacere, dar şi dragostea de oameni, de aproape şi de a face lucrurile cu credinţă şi cu simţul răspunderii. În opinia administratorului Felicia Lungu, tot ceea ce e făcut cu răspundere şi cu implicare aduce recompense pe termen lung.
Simona VASILIU