Home / Informatii utile / O idee si o poveste…

O idee si o poveste…

RESTAURANTUL DAIDE

Determinare, optimism, încre­dere în oameni şi în forţele pro­prii, aşa s-ar descrie, în câteva, cuvinte o mică afacere a unor ti­neri care s-au reîntors din Italia.

Felicia Lungu şi soţul ei, Iosif, sunt tineri. Au 31 şi, respectiv 37 de ani şi, din 2007, muncesc pen­tru ei. Povestea lor este la fel ca a multor tineri plecaţi, responsa­bili, harnici, care au dorit să mun­cească în ţară şi nu printre străini. „Eu am stat cinci ani în Italia, so­ţul meu mult mai mult. Când am hotărât să ne căsătorim era foarte greu să găsim locaţie pentru pe­trecere şi, poate aşa, s-a gândit soţul meu că ar fi bine să avem noi propriul restaurant. Am cum­părat un teren în comuna Sagna, mai exact la intrarea în satul Luţ­ca şi, timp de trei ani, am muncit să ridicăm ceea ce vedeţi azi, „ne povesteşte cu zâmbetul pe buze administratorul restaurantulu Dai­de din Luţca”. Chiar dacă sunt dintr-o comună învecinată, au re­uşit să se acomodeze în acest sat şi să îşi facă prieteni, pentru că, după cum spune administratorul restaurantului, „dacă eşti atent şi la cei din jurul tău, dacă te opreşti măcar o clipă să priveşti şi la cel care nu are, nu poate, toate se schimbă şi lumea ar fi mai bună”.

DE LA 140 DE  LOCURI S-A AJUNS LA  APROAPE 400

Iniţial, proiectul pentru restau­rantul care îi poartă numele unuia dintre cei trei copii care nu reuşea să pronunţe „Davide” şi îi spunea „Daide”, a fost să facă un spaţiu pentru cel mult 140 de locuri. Au dorit şi bucătărie proprie, şi perso­nal amabil, şi le-au avut. Solicitări pentru evenimente au fost şi, mai târziu, au hotărât să îşi mărească spaţiul. „Am decis să ne luăm un cort, un cort special pentru eveni­mente deosebite, a cărui capaci­tate este de 250 de locuri şi care, amenajat pentru petreceri, ara­tă splendid. E drept că îl folosim doar pe timpul verii, dar lumea preferă acest spaţiu mult mai des decât cel din restaurant”, ne-a mărturisit Felicia Lungu. Aşa că bunul gust, simplitatea şi coche­tăria delicată au reuşit să scoată în evidenţă acest spaţiu chiar de la prima vedere. Proprietarii de la „Daide” au investit, înainte de toate, timp, dedicaţie, dăruire şi chiar bucuria de a mulţumi pe cei care în cele mai importante mo­mente ale vieţii lor doresc să ră­mână cu amintiri de vis.

„EU CAD, EU MĂ RIDIC, ACESTA E SECRETUL”

La începutul afacerii au existat destule persoane care să îi des­curajeze din diverse motive. Pe urmă, au fost perioade în care au spus că e greu. Binenţeles că nici timpul nu i-a iertat când a fost vorba de implicare totală. Cu toa­te acestea, Felicia Lungu, care a decis să administreze singură re­staurantul (soţul o sprijină moral şi cu sfaturi, fiind ocupat în pre­zent cu agricultura), ne mărturi­seşte că, de fiecare dată, a trecut peste obstacole „cu credinţă în Dumnezeu şi pentru că niciodată nu pun răul în faţă. E atât de im­portant să gândim pozitiv şi să ne propunem să ne realizăm visurile, încât, fără aceste lucruri, nu cred că aş fi reuşit”. Se descrie ca o femeie puternică, cu puţin no­roc, care are încredere în oameni şi care a întâlnit întotdeauna, în momentele grele, oamenii de care a avut nevoie şi care au ajutat-o.

„Ca în orice business, au exis­tat, de-a lungul timpului, momen­te de cumpănă. Am avut de tre­cut peste un incendiu care ne-a distrus acoperişul. Au fost şi alte perioade mai puţin plăcute, însă de fiecare dată când cad, tot eu mă ridic, pentru că cei trei copii sunt cea mai importantă motiva­ţie a mea”, a mai adăugat Felicia Lungu.

INVESTIŢIE PE TERMEN LUNG

Au pus totul în acest proiect, l-au modernizat, au investit şi au venit cu idei noi, adaptate la ce­rere dar şi la mediul unde se află amplasat acest restaurant şi, mul­ţumirea pentru un lucru bine făcut nu s-a lăsat aşteptată. În afară de spaţiul restaurantului şi al cortului folosit pentru momente speciale există şi o terasă în aer liber, unde localnicii, dar şi cei care trec prin zonă, se opresc să servească prân­zul sau să bea ceva rece. Pentru că au stat în Italia şi au văzut cum se face, au decis să deschidă şi o pizzerie, unde coc pe vatră pizza, pe care au adaptat-o la gustul şi la preferinţele românilor.

Au planuri de viitor, însă acum sunt mulţumiţi cu tot ce au rea­lizat şi speră să lase copiilor lor această mică afacere, dar şi dra­gostea de oameni, de aproape şi de a face lucrurile cu credinţă şi cu simţul răspunderii. În opinia administratorului Felicia Lungu, tot ceea ce e făcut cu răspundere şi cu implicare aduce recompense pe termen lung.

Simona VASILIU

About cronicasatului

Check Also

Povestea familiei Dragomir si a brandului Nectar Lux

Asa cum bine v-a obisnuit,  inițiativa #ÎsRomân a fost, este și va fi mereu alături …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *