Home / Agricultura / Un hobby devenit afacere

Un hobby devenit afacere

UN FOST MECANIC DIN NEAMŢ VINDE SEMINŢE PĂSTRATE TOCMAI DIN PERIOADA COMUNISTĂ

La nici 30 de kilometri de Piatra Neamţ şi la „o arun­cătură de băţ”, de vreo doi kilometri de Tg. Neamţ, un fost mecanic a reuşit, dintr-o simplă pasiune, să păstreze seminţe autohto­ne, nehibridizate de legu­me. Vali Cucu, cum îl ştiu toţi locuitorii din comuna Bălţăteşti, dar şi iubitorii pasionaţi de legumicultură din toată ţara, şi chiar din străinătate, s-a apucat de agricultură pe când avea 22 de ani, pentru consumul propriu. „Am obţinut de la un fost inginer agronom, acum 30 de ani, care lucra la serele de lângă Girov, un pumn de seminţe, de roşii şi de ardei, pe care le-am răsădit şi le-am păstrat an de an, fără să hibridizez ni­mic. Astfel se face că azi, am aceleaşi seminţe din care fac răsaduri, pe care le vând tuturor celor care vor să simtă gustul de odi­nioară, al roşiilor sau al ar­deilor”, ne mărturiseşte cu zâmbetul pe faţa arsă de soare, Vali Cucu. Chiar dacă are 60 de ani, încă se mai trezeşte la 5 dimineaţa, să plivească în sere şi să pre­gătească grădina. Cu grijă, cu dragoste de plante, cum ne mărturiseşte el, a strâns în tot acest timp diferite soiuri de legume, atât ro­mâneşti, cât şi din alte ţări, „pentru că şi ei au soiuri tradiţionale, nehibridizate, pe care le păstrează cu sfin­ţenie, însă eu am reuşit să le procur şi să le înmulţesc, pentru că s-au adaptat so­lului nostru”, spune domnul Vali. Astfel, astăzi, nea Vali din Bălţăteşti, vinde semin­ţe, dar şi răsaduri din soiuri precum: roşia gigant, roşia pom, roşia gogoşar-bună pentru sucul de roşii, dar şi ardei, gogoşari şi chiar vi­nete. Cu un singur pumn de seminţe, obţinute de la un agronom cu inimă mare, s-a ajuns astfel să îşi dezvolte propria afacere, care nu se limitează doar la comer­cializarea pe internet sau prin poştă a seminţelor sau răsadurilor, ci şi la împăr­tăşirea unor secrete despre plantarea şi întreţinerea lor, ca fiecare să se bucure de producţie, dar mai ales, de gustul copilăriei.

„PASIUNEA ESTE SECRETUL REUŞITEI”

„Sunt bucuros când îmi cer sfaturi cei tineri, şi nu ţin secret absolut nimic. Peste 90 la sută dintre cum­părătorii, mei sunt oameni de la oraşe care au câte o bucăţică de teren pe un­deva sau chiar îşi doresc să pună, în balcon, răsaduri. Am trimis seminţe şi am dat sfaturi despre plantarea le­gumelor şi unor călugări de la Athos, care au aflat de pe internet de mine. Am un simplu album cu foto­grafii, ale unor legume, şi un anunţ, pe un site, unde pot posta gratis”, ne-a de­clarant Vali Cucu. Roşiile, a căror sămânţă s-a păstrat de peste 30 de ani, ajung să cântărească şi 1,5 kg buca­ta. Secretul este plantarea la timp şi în condiţii opti­me, tratarea fără pesticide şi chimicale, şi multă dra­goste. „Plantele simt şi co­munică, am studiat singur acest lucru. Dacă ai grijă de ele, dacă le vorbeşti, chiar şi în gând, negreşit te vor răsplăti cu fructe bogate şi gustoase”, a mărturisit nea Vali.

ÎNCHIDEREA FABRICII A FOST MOMENTUL UNUI NOU ÎNCEPUT

Cât priveşte afacerea, care a rezultat de pe urma pasiunii, dezvoltată în ul­timii şase ani, după ce s-a iniţiat singur în toate avan­tajele oferite de internet, Vali Cucu ne spune simplu: „pentru mine este un mijloc de existenţă; a fost salva­rea mea, după ce fabrica la care am lucrat peste 20 de ani s-a închis, iar azi, pot spune că e combinaţia per­fectă între existenţa mea şi plăcerea de a le îngriji, pentru că nu pot trăi fără plante”

Simona VASILIU

About cronicasatului

Check Also

Cosula Peisagistic, pepiniera de lângă Mănăstirea Zosin – o poveste de succes

În vizită la pepiniera Coșula Peisagistic care se află situată lângă Mănăstirea Zosin din Botoșani. …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *