Home / Localitati / Neamt / PIATA ANUNTA… PRIMAVARA!

PIATA ANUNTA… PRIMAVARA!

Primăvara se … pregătesc bobocii

După mulţimea de oameni ce aglomera duminică atât piaţa de animale şi magazinele de specialitate, puteai să îţi dai seama că s-a dat startul la campania de primăvară. De fapt, cei harnici nu au stat nicio clipă pe timpul iernii şi au întocmit planurile de „atac” ale acestei primăveri. Domnia soarelui din săptămâna trecută a fost cel mai bun semn că orice clipă valoareză enorm în economia pregătirilor recoltelor din toamnă.

Clocitoarele puse la muncă în urmă cu trei săptămâni au dat „drumul” primei şarje de pufoşenii care până la toamnă au ca sarcină să devină găini mature pentru ouă sau carne. În piaţă comercianţii aveau pe tarabă pui de o zi de găină la preţul de 3 lei bucata iar cei de curcă şi gâscă la un preţ şi de 4 ori mai mare. Chiar dacă temperaturile au fost în creştere în ultimele şapte zile bătrânii ne spun că aceşti pui nu pot fi crescuţi încă afară, pentru că se vor „damblagi” şi nu vor creşte aşa cum trebuie. Ei, bătrânii agricultori, ne îndeamnă să mai avem „un bob zăbavă” în privinţa achiziţionării puilor de păsări de curte.
În magazinul Agronomului nu aveai loc să arunci un ac, aşa de multă lume se îmbulzea pentru a-şi lua de la seminţe de legume şi flori până la tratamentele pentru pomii fructiferi. Şi vânzătorii de puieţi de pomi fructiferi au avut succes, marfa scoasă pe tarabă fiind la mare căutare. Am găsit atât puieţi de măr, de cireş, de păr, de prun cât şi de gutui sau mai exotici; caişii sau delicioşii gutui. Mihai R. de 55 de ani spunea că de aproape 7 ani de zile şi-a propus şi, până acum a reuşit, să planteze în fiecare toamnă şi primăvară câte, cel puţin, un pom fructifer. Duminică a cumpărat doi gutui spunând că aceşti pomi vor face roade mult timp după ce, cel care i-a plantat nu va mai exista fizic în această lume, să fie pomenit de urmaşi pentru că a avut grijă de viitorul lor. „Asta e pomana pe care trebuie să o facem toţi pentru urmaşii noştri” a spus Mihai R. achitând preţul celor doi gutui.

Cu greu puteai răzbate prin marea de oameni, atât prin piaţa de vechituri, cât şi prin cea de păsări şi animale mici. Cuştile cu porumbei atrăgeau privirile încă de la intrare iar cocoşii pintenaţi şi mândri impresionau prin impozantul penaj şi cântatul sonor ce trezea din somn şi pe liniştiţii iepuri frumoşi ce stăteau cuminţi în, sau pe cuştile lor.
Colţul cel mai vizitat al acestui sector de piaţă a fost în special pentru cei mici dar nu numai pentru ei, locul unde se aflau expuşi câţiva căţei aflaţi în căutarea unui stăpân. Doi pui de ciobănesc german leneveau la soare şi sub privirile copiilor care şi i-ar fi dorit ca animale de companie. Preţul unuia putea ajunge după o bună negociere în jurul a 300 de lei. O mogâldeaţă neagră dădea fără întrerupere din coadă căţărat pe o tarabă spre deliciul tuturor aflaţi în prejmă.

Un alt punct fierbinte al pieţii de duminică din Roman l-a constituit sectorul legume unde banalele urzici deţineau supremaţia atât pe piaţa cererii cât şi a ofertei. „Un ceai de urzică te încarcă cu energie până la toamnă, maică” spunea o bătrână de 73 de ani dintr-un sat megieş Romanului care avea întinse pe un ştergar curat alb din pânză vreo 12 grămăjoare de urzici. Şi lumea cumpăra urzicile atât pentru ceai cât şi pentru a da gust unui borş de post de fasole sau cartofi.
Privită de la distanţă piaţa Romanului semăna cu un furnicar de oameni şi, pentru orice călător aflat în trecere prin zonă reprezenta un semn clar că primăvara ne va „invada” curând.

Simona VASILIU

 

About cronicasatului

Check Also

„FLORI DE MUNTE” LA TAŞCA

Comuna în sărbătoare şi bilanţ De peste 20 de ani, comuna Taşca îşi serbează locuitorii …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *