Ministrul agriculturii, Daniel Constantin, anunţă măsuri prin programul de dezvoltare rurală, pentru a ajuta fermele de familie să depăşească starea de subzistenţă şi să producă pentru piaţă.
„În primul rând, cea mai importantă şi cea mai la îndemână se referă la acele proiecte-tip pe care le deschidem în luna mai. În al doilea rând, putem să încadrăm şi acele zece mii de exploataţii, care vor primi printr-o măsură specială 15.000 de euro sută la sută nerambursabili, tot ca un ajutor de a ieşi din categoria subzistenţă, semisubzistenţă şi de a intra în această categorie a fermelor de familie.
„De asemenea, dacă ne gândim la producţie vegetală, cei care vor ieşi din categoria 1-5 ha şi vor intra în categoria 5-30 ha sau 5-60 ha, vor avea un sprijin suplimentar de 40-45 de euro/ha.”
„Cred că este suficient de stimulativ şi cred că reuşim pe de o parte să stimulăm suficient sectorul de producţie vegetală în vederea comasării, iar pe de altă parte să creăm în jurul acestora şi acele ferme de familie pe care ni le dorim”, spune Daniel Constantin.
Depunerea proiectelor pentru înființarea fermelor de familie și prin care se acordă până la 50.000 de euro sprijin nerambursabil, va putea fi facutăîncepând cu mijlocul lunii iunie.
Proiectele de finanțare pot fi depuse de către:
-
persoane fizice, cu condiția autorizării înaintea semnării contractului de finanțare;
persoane fizice autorizate; -
întreprinderi individuale sau familiale;
-
alte tipuri de beneficiari eligibili în cadrul măsurii 121 – modernizarea exploatațiilor agricole.
„Propunerea pe care Ministerul Agriculturii o lansează da șansa micilor ferme de familie care vor aplica în cadrul programului să creascăși să producă mai mult pentru piață, asigurănd astfel un venit din ce în ce mai mare membrilor familiei care trăiesc din agricultură„, declară ministrul Agriculturii, Daniel Constantin.
O fermă de familie produce pentru consumul propriu, iar surplusul îl comercializează. De asemenea, activitățile din cadrul fermei sunt realizate, în principal, de către membrii familiei.
Sunt alocate 50 milioane de euro și vor fi finanțate cca 1.000 ferme de familie, cu o valoare maximă eligibilă a proiectului de 125.000 euro, din care până la 50.000 euro sprijin nerambursabil prin Programul Național de Dezvoltare Rurală (PNDR).
Exemplul celor care au reuşit
Nicoleta Florea şi soţul său, din judeţul Braşov, au folosit 2.000 de metri pătraţi de teren dintr-o livadă pentru a planta trandafiri. Au cumpărat butaşi (soiuri bulgăreşti, dar şi româneşti) cu gândul să vândă petale, dar mai apoi şi-au dat seama că ar fi mult mai bine dacă ar produce de unii singuri dulceaţă, sirop şi oţet de petale de trandafir. De pe cei 2.000 mp plantaţi cu trandafiri se obţin circa 10.000 borcane de 200 grame cu dulceaţă pe care o vând cu 10 lei borcanul, circa 5.000 de sticle la 250 de grame de sirop (vând cu 12 lei bucata) şi 3.000 de sticle de 200 ml de oţet la 8 lei fiecare. 60% din producţie merge într-un supermarket cu care soţii au contract, iar restul – la târgurile de produse tradiţionale ori ecologice.
Deşi poate părea descurajant întreg process de obţinere a fondurilor nerambursabile, toţi micii fermieri spun că merită fiecare minut investit în afacerea lor. De la plantaţii de lavandă şi cătină, la ferme de pui şi de porci, sau chiar struţi, totul este posibil. Dacă aveţi un plan în minte, nu ezitaţi să-l puneţi în practică, pentru că nu se ştie niciodată ce profit v-ar putea aduce surplusul pe care îl obţineţi de pe urma terenurilor dumneavoastră. “E important să începi, pentru că de acolo, e pur şi simplu un bulgăre de zăpadă, nu-l mai poţi opri şi trebuie să mergi doar inainte”, afirmă unul dintre fermieri.
Catalina C.