Home / Educational / Startul viitorilor profesori

Startul viitorilor profesori

Din 6 mai au început procedurile de începere a Concursului pentru ocuparea posturilor didactice și a catedrelor vacante, sau rezervate, în învățământul preuniversitar. Cu alte cuvinte, toți cei care vor sa ocupe un loc de institutor, educator, psiho-pedagog sau de profesor se pot înscrie începând cu data de 7 mai. Aceștia își vor depune documentația necesară la unul dintre cele două centre de testare, și anume „ Colegiul Tehnic AL. I. Cuza„ și ” Colegiul Tehnic Petru Mușat”, ambele în municipiul Suceava.

Din 26 mai începe perioada de organizare și desfășurare a inspecțiilor speciale la clasă, etapă premergătoare examenului scris. Aceste inspecții vor avea loc timp de o lună, timp în care inspectorii vor analiza competențele viitorilor dascăli.

În data de 21 iulie, candidații vor susține proba scrisă desfășurată în cele două centre de examinare, iar abia după data de 25 iulie, vor afla câți dintre ei au și promovat examenul. Lista cu domenii este repartizată între cele două centre și poate fi găsita pe site-ul Inspectoratului Școlar Județean Suceava (www.isj.sv.edu.ro), la fel și celelalte informații suplimentare privind documentația și datele de desfășurare a etapelor de concurs.

Inspectoratul Școlar sucevean scoate la concurs un total de 518 posturi, dintre care 281 în mediul rural și 237 în mediul urban. Din acest total doar un număr de 69 sunt rezervate, ceea ce înseamnă ca 449 sunt vacante și deschise oricărui doritor.

De asemenea, dintr-un total de 91 de posturi cu viabilitate de 4 ani, care pot fi ocupate pe perioadă nedeterminată, 47 sunt în unități școlare din mediul urban, iar 44 sunt în mediul rural.  Acestea, împărțite pe discipline arată că, în județul Suceava, sunt necesari:

  • 14 profesori de matematică;
  • 13  ingineri, maiștri și tehnicieni;
  • 11 educatoare și 10 învățători;
  • 8 cadre didactice pentru educație fizică;
  • 6 pentru învățământul special;
  • 4 profesori de biologie;
  • 3 de limbă și literatură română;
  • câte 2 posturi de profesor pentru educație muzicală, limbă ucraineană, istorie și informatică;
  • câte un post pentru profesori de arhitectură, chimie-fizică, educație vizuală, religie ortodoxă, religie penticostală, restaurare, socio-umane, geografie, fizică, istorie-geografie, limba engleză, limba franceză, limba polonă(maternă) și limba rromani.

Așadar, iată că se întrevede o rază de speranță și pentru următoarea generație de dascăli, rămânând de văzut dacă și elevii din generațiile următoare vor fi măcar la fel de silitori ca cei din generațiile trecute și actuale.

Catalina C.

About cronicasatului

Check Also

Clubul de șah Gambitul Armean

Clubul de șah „Gambitul Armean”- invitație deschisă pentru iubitorii de șah

Clubul de Șah „Gambitul Armean” invită toți iubitorii de sah la cursuri, pe toată perioada …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *