Home / Reportaj / Prostitutia la Suceava

Prostitutia la Suceava

„Polițiștii suceveni au pus mâna pe un „pește” și trei prostituate la un hotel sucevean. Potrivit IPJ Suceava, marți, în jurul orei 20.30, în baza activitãților specifice, a fost identificat Neculai Z., în vârstã de 41 de ani, din municipiul Suceava, care le-a adus pe Raluca H., în vârstã de 23 de ani, localnicã, Diana R., în vârstã de 19 ani, din orașul Liteni, și Ramona E., în vârstã de 18 ani, din comuna Uivar, județul Timiș, într-un hotel din municipiul Suceava pentru a întreține relații sexuale cu trei tineri. Asupra acestuia s-a gãsit suma de 800 de lei, bani proveniți de la cei trei tineri din hotel, cu care tinerele urmau sã întreținã relații sexuale. Polițiștii efectueazã în continuare cercetãri sub aspectul sãvârșirii infracțiunilor de «proxenetism » și «prostituție», urmând ca la finalizare sã se dispunã mãsurile legale ce se impun”.

Cele aflate în ghilimele se întâmplau la începutul anului 2009 și sunt bazate pe un comunicat oficial al IPJ Suceava de la vremea respectivã, speculat ca atare, potrivit uzanțelor meseriei, de toatã presa localã și, concomitent, grație „corespondenților de rãzboi” din teritoriu, de cea naționalã.

Este singurul caz penal de prostituție, respectiv proxenetism (așa cum a primit denumirea din partea oamenilor legii), instrumentat în 2009 de judiciariștii Poliției județului Suceava, cãruia procurorii suceveni i-au dat, ulterior, simplu și sec, NUP. Nu „Nope”, în englezã, ci NUP, acronimul judiciar pentru „Neînceperea Urmãririi Penale”. În fapt, era vorba de o noutate absolutã în peisajul sucevean, un salon de masaj erotic cu finalizare – deschis de un patron sucevean – care salon își exercita, iatã, obiectul de activitate și în afara sediului social.

Prostituția, subiect de bârfã

Am încercat, cu mijloace jurnalistice, sã vedem cum aratã, din vorbe, prostituția în județul în care trãim. Mai cu hâr, mai cu mâr, dar totdeauna deschiși la vorbã, bucovinenii ni s-au destãinuit. Nu le vom da numele, dat fiind subiectul atât de delicat, împotriva cãruia BOR s-a exprimat deja, prin vocea patriarhului Daniel, ci numai vârsta.

Sucevean, 16 ani: „Eu știu? Nu cunosc. Poate ar fi bine, cãci mulți dintre cei de vârsta mea ar avea de câștigat. În filme, am vãzut cã tinerii sunt duși de tații lor la bordel”.

Sucevean, 19 ani: „Ce e rãu? Plãtești și cumperi. Dacã îți cumperi un iaurt e altceva? ți-l dã cineva pe gratis? Sã fie, domnule!”

Sucevean, 25 de ani: „Sunt atâția falși bigoți. E bine, dar nu cred cã suntem pregãtiți în momentul de fațã, ca societate sau, oricum, nu ãsta e subiectul în actualitate. Sunt atâtea de fãcut. Tinerii nu au unde sã munceascã, sã stea, n-avem economie, și noi?…”

Sucevean, 40 de ani: „ Poate multe dintre problemele familiale s-ar rezolva. Nu vom ajunge, de pildã, ca în Germania, unde cunosc o familie unde femeia îi dã bani bãrbatului sã meargã, din când în când la bordel, la curve, dar oricum, cu sau fãrã bani de la nevastã, tot mergi”.

Sucevean, 55 de ani: „Ferit-a sfântul! Nu sunt de acord!”.

Suceveancã, 55 de ani: „Sã se ducã, dom’le! Tot la mine se întoarce. Bãrbații sunt așa niște copii! Dar dacã ar fi invers? Haaa?” (n. red., interesant punct de vedere).

Suceveancã, 50 de ani: „ E un pãcat!”.

„La Moldovan”, singurul bordel legal din Suceava, pânã în 1948

Pentru cã aproape sunt documente istorice, redãm în continuare declarația unui septuagenar, respectiv a unui octogenar.

Sucevean, 70 de ani:  „Știu, eram aproape un mânz, cã prin Suceava, era undeva un bordel. Sau hotel, pe unde era Poșta veche. Am gãsit și eu o pipițã și m-am dus acolo. Dar scârțâiau toate, și patul și, podeaua, și scãrile, cã am ieșit bolnav de cap”.

Sucevean, 81 de ani: „Domnule, eu știu?! Pe vremuri, pe strada George Coșbuc, în centru, lângã strada Mirãuți, era un bordel… dar n-avea felinar roșu… Singurul din Suceava, pânã în 1948, când s-a desființat. Îi spunea „La Moldovan”. Era curat, ecologic, ca sã folosesc un cuvânt la modã astãzi. Te duceai, fata avea carnet de sãnãtate… Toate aveau… Venea matroana, se uita la tine… Cã nu intra orice pãduchios… Pe urmã fata te invita în camerã, apoi, la lavoar, îți spãla puțuca… cã așa era normal. Da plãteai înainte. Hî, hî!”

11 ani și ceva de prostituție

2002, septembrie. Ana Maria M. (19 ani), din municipiu, a fost surprinsã miercuri seara, în parcarea firmei Akrom Akal, de polițiști, în timp ce se pregãtea sã întreținã raporturi sexuale plãtite cu trei cetãțeni turci, într-o cabinã de tir. Oamenii legii au avut ceva de furcã înainte sã o conducã la sediu, deoarece, la vederea lor, Ana Maria a început sã țipe, sã gesticuleze și la mușcat de mânã pe un polițist. Cercetãrile au relevat cã Ana Maria M. suferã de tulburãri de comportament și a fost internatã la Spitalul de Psihiatrie “Gheorghe Marinescu” din București. “Am legat-o, am bãtut-o, am ținut-o închisã în casã. Nimic nu a dat rezultate. Nu știu ce sã mã mai fac cu ea”, le-a mãrturisit polițiștilor tatãl Anei Maria. Tânãra a fost lãsatã sã plece, dar surse din cadrul poliției susțin cã s-a întors în scurt timp în parcare.

2006, ianuarie

Dorin A., de 36 de ani, șofer de maxi taxi, a „pãstorit” trei fete ce fãceau sex pe bani cu necunoscuți. Douã dintre ele erau minore, de 14 și 15 ani, ce scoteau bani de pe urma clienților racolați dintre cãlãtorii pe maxi-taxi. A fost reținut în data de 6 ianuarie și, ulterior, arestat preventiv pentru 29 de zile. De atunci și-a susținut continuu nevinovãția, apelând, pentru aceasta, chiar și la greva foamei. Nu l-a ținut mult însã, mai ales cã declarațiile fetelor l-au „tradus”.

2007, noiembrie

A fost identificatã și reținutã pentru declarații S. L., de 17 ani, din Rãdãuți, practicantã ferventã a celei mai vechi meserii din lume. Fãtuca era în grija a doi „pești”, Marius P., de 27 de ani, din Rãdãuți, și Dan T., de 24 de ani, din Horodnic de Sus. Fata a declarat polițiștilor cã toți banii pe care îi încasa de la clienți intrau în buzunarul celor doi. Tarifele prostituatei variau între 25 și 1000 de lei și presta orice fel de servicii sexuale, neavând preferințe în legãturã cu locația unde se consuma actul sexual (în mașinã, pe mașinã, la hotel, acasã la client, în pãdure sau pe marginea lacului). S. L. a fost obligatã sã-și facã teste venerologice. Au fost audiați 20 de clienți ai fetei, care, la rândul lor, au trecut pe la venerolog.

2009, septembrie.

Nu existã prostituție în Suceava, în sensul penal instituit de art. 328, C. pen. Adicã fapta persoanei care își procurã mijloacele de existențã sau principalele mijloace de existențã practicând în acest scop raporturi sexuale cu diferite persoane și care se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la 3 ani. Polițiștii și jandarmii au în evidențe vreo 8, respectiv 11, așa zis prostituate, care agațã clienți de la Metro încolo, înainte și dupã curbã, înspre Fãlticeni. Ele nu se prostitueazã, ci… tulburã liniștea și ordinea publicã, fiind amendate sistematic de jandarmi și polițiști la Legea 61/91. Infracțiunea, ca atare, e greu de probat, în înțelesul legii. Fetele, cu vârste cuprinse între 18 și 37 de ani, originare majoritar din Șcheia, Siminicea și Humor, nu provoacã scandal, nu au cuțite, ci alte „arme”, și majoritatea sunt ca vai de capul lor, dedându-se la orice fel de act sexual, în schimbul a câtorva creițari. Majoritatea clienților sunt tiriști. Adicã șoferi pe tir. În ultimele 9 luni, Jandarmeria Suceava a aplicat așa – ziselor prostituate amenzi în valoare de 5500 de lei. Niciuna nu a fost onoratã la Fisc.

2010, august

O tânãrã în vârstã de 18 ani s-a ales cu dosar penal pentru prostituție dupã ce a fost prinsã de polițiști cã întreținea relații sexuale contra cost, pe raza municipiului Rãdãuți. Nicoleta L., din comuna Arbore, susține poliția, a fãcut sex pe bani cu fel de fel de indivizi, în schimbul unor sume de bani sau diferite avantaje materiale. Luatã la întrebãri de oamenii legii, tânãra, care provine dintr-o familie dezorganizatã, pãrinții ei fiind divorțați, iar tatãl recãsãtorit, a mãrturisit cã a fost nevoitã sã-și vândã trupul pentru a-și asigura traiul zilnic. Nicoleta L. le-a mai spus oamenilor legii cã a început sã se prostitueze în luna septembrie a anului trecut. Fata era pe cont propriu și își racola clienții din anumite localuri de pe raza municipiului Rãdãuți, partidele de sex având loc la hotel, în mașinile clienților sau la periferia localitãții, în zone lãturalnice. Tânãra în vârstã de 18 ani a declarat, de asemenea, cã a întreținut relații sexuale cu peste 20 de clienți.

2010, septembrie

Roxana și Maria, de 20, respectiv 23 de ani, din Botoșani, agãțate pe net de doi concitadini, au reușit sã stârneascã oarece vâlvã printre agenții de ordine, dupã ce soțul uneia dintre ele, care era la curent cu activitãțile celei pe care o luase cu cununie, dacã nu cumva era chiar peștele acesteia, a sunat la 112, anunțând cã femeile, aflate în exercitarea profesiei, ar fi fost sechestrate într-un hotel de la ieșirea din Suceava spre Fãlticeni. S-a dovedit a fi un mare… fâs, care a alertat, ulterior, degeaba, structurile specializate în rãpiri ale Biroului de Investigații Criminale: fetele erau la „produs” în cel mai clasic mod cu putințã, așa numita sechestrare nefiind decât o neînțelegere legatã de „cuantumul” și natura serviciilor sexuale pretinse de cei doi botoșãneni. Prostituatele, mame a doi copii minori, au luat câte o amendã de 500 de lei de la Poliție, în timp ce suma încasatã de la clienți a fost de 150 de lei…

2013, octombrie, altã mâncare de… pește

„Am vreo 8 putori din astea, dom’le, în evidențã. Ce sã le faci? Sã stau la curu’ lor? Nu crezi cã e cam mult? Și-l vând pentru o bucatã de pâine. Legal, le amendez. Tot timpul. Și? Nu e Suceava raiul curvelor!”, ni s-a exprimat, tranșant, franc, un polițist cu state vechi, cãruia, iarãși, nu avem de ce sã-i dãm numele.

Am stat de vorbã și cu alți colegi de-ai domniei sale, toți achiesând „tezei” cã Suceava e zonã, în comparație cu țara, liberã de prostituție. „Sunt curve care lucreazã la pont. Au pești stilați… Primesc un telefon și se duc la locul indicat. Astea sã zicem cã sunt curve de lux. Alea deștepte. Prinde-le! De ce sã le prinzi?… Mai sunt și fripturiste, care stau pe terase. Pentru o fripturã și o sticlã de vin, pleacã numaidecât cu primul venit. Își fac pãrul cu placa, și-l boiesc galben, își scot în evidențã fasolele, le spui un banc prost la urechea nespãlatã și gata. Pe urmã, le dai bani de întors cu taxiul. Mai sunt și animatoarele, în câteva locuri, dar în Suceava te animeazã cu chiloții lor mari de n-ai aer, sunt numai bașoalde, grase…Mai bine fugi… Apropo de taxi… Sã-ți povesteascã un taximetrist câte paparude de doi lei se urcã sã le duci undeva, în comunele limitrofe, iar când sã plãteascã, se oferã sã plãteascã în naturã!”, ne-a povestit alt polițist.

Contrabanda, mai profitabilã decât curvãsãreala

Cireașa de pe tort în ceea ce privește discuțiile despre prostituție ne-a fost oferitã de un anonim uns cu toate alifiile, fost mahãr în „sistemul cu grade”, care n-a fãcut decât sã ne lumineze și al cãrui discurs, la fel de picant ca cele de mai înainte, spune totul despre realitãțile din Suceava. Ne scoatem pãlãria, pentru cã lucrurile stau așa cum „gângurește”. Și dacã nici el nu știe ce spune: „Care curve, mãi? Ești copil? Ești prost? Ia judecã! Se scot bani din prostituție? Da. Buun… Câți bani poți sã scoți la Suceava în municipiu sau în județ? Ce e județul Suceava? Aããã?… Patria marii contrabande cu țigãri… Pe unde intrã și ies toate? De ce sã te complici, când scoți de sute, de mii de ori, de zeci de mii de ori, mai mult din asta? Sunt interese atât de mari la mijloc, atâta mafie, încât nici nu-ți dai seama… Mafia ucraineanã, mafia moldoveneascã, mafia de frontierã, mafia poliției…”.

În loc de epilog…

Una peste alta, în municipiul Suceava, cu toate pretențiile lui de oraș european, la ora actualã nu se poate practica în condiții omenești nici mãcar prostituția. Pãi, cum? Trotuarele sunt pentru bicicliști, iar șosea de centurã – ioc. Drept care ne permitem a decreta: exceptândule pe cele politice, Suceava nu are curve. Cel puțin pânã când problema infrastructurii sucevene se va rezolva și totul va fi nu doar un imens șantier.

Mugur GEU

About cronicasatului

Check Also

„FLORI DE MUNTE” LA TAŞCA

Comuna în sărbătoare şi bilanţ De peste 20 de ani, comuna Taşca îşi serbează locuitorii …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *