Consilierul economic al Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor, preot Vasile Baltag, a anunţat că este necesară o inventariere a moaştelor deţinute de unităţile de cult de pe teritoriul judeţului, pe de o parte ţinându-se cont de pelerinajele periodice devenite tradiţie, care ar incumba redactarea unui catalog, dar şi pentru a se evita ceea ce se înţelege prin închinarea la false astfel de relicve.
Aşadar, sfintele moaşte adăpostite de bisericile şi mănăstirile din judeţul Suceava intră într-un amplu proces de inventariere, Patriarhia Română însăşi fiind cea care a transmis recent clericilor din subordine acest comandament.
Feţele bisericeşti vor căuta peste tot unde cred de cuviinţă, în arhive, în cărţile sfinte şi sursele acceptate de BOR, date şi menţiuni care să ateste autenticitatea moaştelor, dar şi modalitatea prin care acestea au ajuns în posesia aşezămintelor de cult.
În judeţ, deţin moaşte mănăstirile „Sfântul Ioan cel Nou” – ale Sfântului Ioan cel Nou de la Suceava, Slatina – ale Sfântului Grigore Teologul, Dragomirna – ale Sfântului Iacob Persul, dar şi biserici precum „Sfântul Mina” – ale Sfântului Mina sau Biserica „Sfântul Nicolae” – fragmente de moaşte de la 74 de sfinţi, printre care Sf. Ap. Andrei al românilor, Sf. Arhidiacon Ştefan, Sf. Ierarh Nicolae, Sf. Trei Ierarhi, Sf. Haralambie, Sf. Pantelimon, Sf. Dimitrie, Sf. Gheorghe, Sf. Alexandru. La Mănăstirea „Sfântul Ioan cel Nou”, moaştele sunt „certificate istoric” şi nu mai au nevoie de nici o „autentificare”, dar stareţul trebuie să completeze formularele de inventariere, la fel ca reprezentanţii celelalte lăcaşuri de cult.
Patriarhia Română va edita un catalog al sfintelor relicve de pe întreg teritoriul judeţului şi a transmis unităţilor de cult datele necesare în procesul de inventariere. Documentaţia de atestare ar conţine actul de autenticitate a moaştelor, cu semnătura autorităţii emitente, actele de dobândire, descrierea sumară a modului de dobândire şi prezentarea lor cât mai amănunţită. Toate acestea vor fi centralizate de Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor.
Vasile RETEZITU