Home / Un om, o poveste / Soldatul Papuc de pe Frontul de Est a împlinit 99 de ani

Soldatul Papuc de pe Frontul de Est a împlinit 99 de ani

Joi, a fost avansat la gradul de sublocotenent și ar opta așa, de-o pohtã, pentru o misiune NATO în Afganistan, cã tot a fãcut domnia sa și-l cunoaște ca pe buzunarele sale Frontul de Est…

Asociația Naționalã a Veteranilor de Rãzboi din România (ANVRR), filiala Suceava „Mușatinii”, i-a acordat de ziua lui de naștere, care a fost pe 26 septembrie, sergentului în retragere Ștefan Papuc, din Lisaura, cu ocazia împlinirii venerabilei vârste de 99 de ani, o diplomã de excelențã, „pentru patriotismul, demnitatea și curajul cu care a înfruntat inamicul în bãtãliile la care a luat parte”.

Totodatã, bãtrânul a fost înaintat în grad de ministerul de resort, devenind sublocotenent. Bãtãliile la care a luat parte dl Papuc s-au derulat în timpul celei de-a doua conflagrații mondiale, pe Frontul de Est, cea mai importantã fiind cea din august 1941, când a cãzut secerat de gloanțele sovietice. Adus mai mult mort decât viu la spitalul de campanie, soldatul de atunci a fost programat pentru o operație de amputare a unuia dintre picioare, însã întâmplarea face ca un medic german din armata pe atunci aliatã sã nu fie de acord cu rezoluția din seara precedentã a colegilor de breaslã și sã-i salveze a doua zi membrul rãnit. Dupã intervenția chirurgicalã, soldatul Papuc continuã sã lupte pe frontul rãsãritean, pânã când este luat prizonier. Întors acasã, trãiește cu demnitate în ocupația lui de agricultor, face și crește trei copii, dintre care unul ajunge caricaturist de talie internaționalã. Este vorba de inginerul Constantin Papuc, cel care ne-a semnalat frumosul eveniment de joi.

Ca titlu informativ, Ștefan Papuc are o sorã de 101 ani, în Tișãuți, pe care o cheamã Elisaveta Nistoriuc, și un frate de 90 de ani, în Gura Humorului, pe care îl cheamã Gheorghe. Șuguind, cãtana Papuc din Lisaura ne-a spus cã, de când a dobândit gradul de sublocotenent, ar opta așa, de-o pohtã, pentru o misiune NATO în Afganistan, cã tot a fãcut domnia sa și-l cunoaște ca pe buzunarele sale Frontul de Est!… Sã fii sãnãtos și sã ne trãiești, bãdie Ștefane și domnule sublocotenent! (M.G.)

 

About cronicasatului

Check Also

GELU, UNIC SI INVENTIV

Cand viata îi oferă lămâi optimistul îşi invită prietenii la o limonadă. Nu departe de Roman, …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *