Home / Reportaj / USV – 50 !

USV – 50 !

Așadar, Universitatea “Ștefan cel Mare” din Suceava a împlinit o jumãtate de secol de existențã! Acum 50 de ani, adicã în 1963, a luat ființã INSTITUTUL PEDAGOGIC DE TREI ANI SUCEAVA, precursorul USV de acum. Subsemnatul a intrat la facultatea de matematicã-fizicã din cadrul IP3 în anul 1965. Fac parte din generația celor care dãdeau examen de admintere, fãrã sã facã ore speciale de pregãtire plãtitã. La vremea aceea marea majoritate a celor care terminau liceul, puteau da admitere în orice loc din țarã, și intrau fãrã probleme. Noi cei de la “MATE’’, fațã de cei de la ‘’Limba și Literatura Românã’’ și ‘’Istorie – geografie’’, aveam viațã grea.

Profesori exigenți. Se impune o scurtã rememorare. O parte din profesori veneau de la Iași, o parte erau din Suceava. Pentru câteva luni, în anul I, l-am avut ca profesor pe celebrul Constantin Corduneanu de la Iași. Eminența eminețelor era prof. Ion Nimițan. Toți cei care nu știau bine cele predate la algebrã și analizã matematicã erau fãcuți ‘’Tufe de Veneția’’! Mult mai târziu mi-am dat seama de ce. Simplu, în Veneția nu existã tufe! La fizicã aveam pe prof. Ion Sbierea, la aritmeticã și geometrie pe Gheorghe Tincu, foarte exigenți. Domnișoara Elvira Botez ne învãța: astronomia și mecanica raționalã. La diferite ramuri ale matematicii și fizice i-am avut pe: Ion Sutac, Luminița Ionescu, Gheorghe Marchitan, Grigore Lohãnel, Cazacu Constantin, M. Sheffel. Îmi amintesc foarte bine, cã atunci când prof. Ion Nimițan trecea cu țigareta în gurã pe holurile institutului se lãsa o linișe mormântalã! Se fãcea carte serioasã, nu se lipsea de la cursuri sau de la seminarii.

Ne mai descrețeau frunțile profesorii care predau alte discipline. Constantin Sava la Limba Rusã, Dumitru Bodnariuc la Socialismul Științific și economie politicã sau Eugen Pleșca la activitãți culturale. De departe s-au detașat: Traian Chelariu la psihologie și Ion Roman la pedagogie, care ne-au fãcut un pic viața mai ușoarã. Îmi aduc aminte cu exactitate ce ne-au spus în prima zi. Traian Chelariu: ‘’Omul are dreptul sã înnebuneascã o datã pe an!’’ (Cã unii o fac de mai multe ori pe an, e treaba lor). Ion Roman: ’’Ați fãcut bine cã vreți sã deveniți profesori, deoarece n-am auzit ca un profesor sã fie închis pentru cã a fãcut o lecție proastã’’.

O mare parte dintre acești profesori au trecut în lumea celor drepți. Fie-le țãrâna ușoarã! Douã fapte inedite. În toamna lui 1965, Nicolae Ceaușescu a vizitat Institutul Pedagogic de Trei Ani Suceava. Secretara cercului ‘’ENIGMA’’ de la școala din Pãrhãuți – Suceava (cerc îndrumat de subsemnatul), doamna Ana Leahu este conferențiar universitar doctor inginer la USV, fapt care mã bucurã. La mai mare! Cum tot începe un nou an universitar, aș mai da așa ceva „Studentul în lumea filmelor”

1. Studentul în fața comisiei: „Credeți-mã, oameni buni!”

2. Studentul dupã examen: „Cadavrul viu”

3. Sesiunea: „Tragedie optimistã”

4. Rãspuns la tablã: „Reportaj cu ștreangul la gât’’

5. Studentul fãrã bursã: „Viața trece pealãturi”

6. Studentul eminent: „Un erou al zilelor noastre”

7. Studentul fãrã fițuicã: „Cãlãrețul fãrã cap”

8. Studentul cu fițuicã: „Mâna cu briliante”

9. Înainte de sesiune: „Nimeni nu voia sã moarã”

10. Perioada dintre sesiuni: „Sezon mort”

 

GAUDEAMUS IGITUR !

KOLEA KURELIUK

About cronicasatului

Check Also

„FLORI DE MUNTE” LA TAŞCA

Comuna în sărbătoare şi bilanţ De peste 20 de ani, comuna Taşca îşi serbează locuitorii …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *