Home / Localitati / Bacau / VINURILE DE AUR ALE ROMANIEI

VINURILE DE AUR ALE ROMANIEI

România a luat parte anul acesta la cea de-a 20-a edi­ție a tradiționalului „Conco­urs Mondial de Bruxelles”, unul dintre cele mai impor­tante competiții mondiale de vin și degustare. Vinul românesc a fost premiat la această competiție cu 9 me­dalii de aur și 11 medalii de argint. Peste 8000 de vinuri din 41 de țări producătoare au fost reunite în fața unui juriu format din cei mai buni degustători de vin din întreaga lume.

„Concours Mondial de Bruxelles” este un concurs internațional de vinuri, care are loc anual, în­cepând cu anul 1994. Numele concursului a fost scurtat la „Con­cours Mondial”, din momentul în care a avut loc în diferite țări euro­pene, altele de­cât Belgia. Primul „Concours Mondi­al” a avut loc în centrul istoric al orașului Bruges, fiind organizat de către Louis Ha­vaux, fondator al publicației belgi­ene „Revue Belge des Vins”. Autointitulându-se „World Wine Championship”, „Con­cours Mondial” evaluează peste 8000 de vinuri din în­treaga lume în fiecare an.

Cele 9 medalii de aur au fost obţinute de:

• Fetească Neagră Egregio 2013 (Vincon)

• Floare de Lună Privat Re­serve Fetească Neagră 2013 (Cramele Halewood)

• Floare de Lună Privat Reserve Fetească Albă 2013 (Cramele Halewood)

• Grasă de Cotnari 1982, Vinoteca, (Cotnari)

• Grasă de Cotnari 2000, Vinoteca, (Cotnari)

• Moșia de la Tohani Special Reserve 2011 (Domeniile Viticole Tohani)

• Origini Cabernet Sau­vignon 2011 (Budureasca)

• Sable Noble Alb 2013(Crama M1 Atelier Mur­fatlar)

• Solo Quinta White 2013 (Recaș)

Juriul a fost format din nu mai puțin de 310 de­gustători printre care și românii: Sergiu Nedelea, Valentin Ceafalău, Georgel Costache, Constantin Cro­itoru, Dan Ioan Muntean și Cosmin Popescu, care se pare că au apreciat vinurile noastre, pe lângă cele nouă medalii de aur, vinurile ro­mânești obținând alte 11 medalii de argint.

Deși putem observa că majoritatea vinurilor premi­ate, sunt de dată recentă, cele două vinuri moldove­nești care au obținut me­dalii de aur sunt vinuri de dată mai veche, de 14 și respectiv 32 de ani. Se pare că esențele sucessului nu se țin neapărat în sticle mici, dar cu siguranță, în sticle cu istorie.

 

Cătălina CHITIC

About cronicasatului

Check Also

Giorgiana Edel Scutariu – o poveste adevărată, în căutarea fericirii

Plecată peste hotare, pentru ca visele să devină realitate, a muncit de mic copil și …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *