Home / Agricultura / 12 banci vor acorda in acest an finantare agricultorilor

12 banci vor acorda in acest an finantare agricultorilor

Numărul băncilor care s-au înscris în 2014 în programul APIA, pentru finanţarea agricultorilor cu credite garantate de stat, a crescut la 12, faţă de şapte anul trecut. Miza este de câteva zeci de mii de clienţi, în condiţiile în care anul trecut, peste 30.000 de fermieri au solicitat astfel de produse financiare, potrivit datelor APIA.

Instituţiile de credit cu care Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) a încheiat convenţii în 2014 pentru diverse forme de sprijin gestionate sunt următoarele: CEC Bank SA,Banca Transilvania SA, Banca Comercială Intesa Sanpaolo Romania SA, Raiffeisen Bank S.A, Procredit Bank S.A, BRD – Groupe Societe Generale SA, OTP Bank Romania SA, Unicredit Tiriac Bank SA, Piraeus Bank Romania SA, BCR, Bancpost, Banca Comercială Carpatica SA. Potrivit convenţiilor încheiate de APIA, dobânda finală aplicată beneficiarului nu poate depăşi RON – ROBOR 6M + maxim 4% ( conform Ordinului nr.703/23.07.2013), iar comisioanele aferente creditului sunt in limita de 1%.

Adeverinţele eliberate de APIA în 2013 SAPS – Campania 2013: 11.190 adeverinţe eliberate

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură eliberează adeverinţe pentru beneficiarii schemei de plată unică pe suprafaţă – campania 2013 pentru a accesa credite pentru finanţarea activităţilor curente. Cuantumul pentru plata SAPS – Campania 2013 a fost de 139,17 euro/ ha potrivit Hotărârii de Guvern nr. 762/2013. In 2012, fermierii au primit 119,66 euro/ha. În perioada 2014-2020 subvenţiile pe care le primesc fermierii români vor creste gradual pentru a „ajunge din urmă” pe cele pe care le primesc agricultori din alte state europene. Plata pe suprafaţa acordată fermierilor din fonduri europene (SAPS) va fi prelungită şi pentru perioada 2014-2020 şi va ajunge la 196 de euro pe hectar.

Măsura 215 – Plăţi pentru realizarea angajamentelor asumate voluntar în favoarea bunăstării păsărilor : 279 adeverinţe eliberate

Plăţile în favoarea bunăstării păsărilor au ca obiectiv general îmbunătăţirea mediului şi a spaţiului rural prin susţinerea unor standarde superioare de bunăstare a animalelor. Prin aceste plăţi se acoperă costurile suplimentare şi pierderile de venituri. Beneficiarii sunt exploataţiile comerciale din sectorul de creştere a păsărilor autorizate sanitar veterinar, care îşi asumă voluntar angajamente în favoarea bunăstării animalelor, în conformitate cu art. 40 din Regulamentul CE nr. 1698/2005.

Măsura 215 – Plăţi pentru realizarea angajamentelor asumate voluntar în favoarea bunăstării porcinelor – ANUL I Sesiunea 1 + Sesiunea 2: 255 adeverinţe eliberate

Plăţile în favoarea bunăstării animalelor – pachet a)- porcine au ca obiectiv general îmbunătăţirea mediului şi a spaţiului rural prin susţinerea unor standarde superioare de bunăstare a animalelor. Prin aceste plăti se acoperă costurile suplimentare şi pierderile de venituri. Beneficiarii sunt exploataţiile comerciale din sectorul de creştere a porcinelor autorizate sanitar veterinar precum şi exploataţiile comerciale de tip A specifice sectorului de creştere a porcinelor, care îşi asumă voluntar angajamente în favoarea bunăstării animalelor, în conformitate cu art. 40 din Regulamentul CE nr. 1698/2005. Măsura 215 – Plăţi pentru realizarea angajamentelor asumate voluntar în favoarea bunăstării porcinelor – ANUL II Sesiunea 1 : 255 adeverinţe eliberate Ca obiectiv specific, aceste plăţi au ca scop: – asigurarea unor standarde superioare de bunăstare a animalelor în cadrul fermelor zootehnice prin acoperirea costurilor suplimentare şi pierderilor de venituri – îmbunătăţirea condiţiilor de mediu şi a bunăstării animalelor datorate angajamentelor asumate pe baze voluntare pentru bunăstare prin aplicarea unor măsuri, altele decât măsurile tehnologice obligatorii pentru depăşirea standardelor minime obligatorii.

CNDP – prima pe exploataţie ovine 2013: 10.917 adeverinţe eliberate

Sectorul zootehnic are o pondere importantă în agricultura românească şi reprezintă una dintre activităţile de bază în sectorul rural. Sursa de finanţare a plăţilor în sectorul zootehnic se asigura din bugetul de stat, prin bugetul M.A.D.R.

CNDP – prima pe exploataţie caprine 2013: 4.096 adeverinţe eliberate

Acest sector zootehnic necesită un important sprijin financiar pentru perioada următoare, în scopul asigurării produselor agricole de bază pentru populaţie. Plăţile naţionale directe complementare în sectorul zootehnic speciile ovine/caprine se acordă o singură dată pe an, producătorilor agricoli persoane fizice şi juridice care deţin, cresc sau exploatează animale identificate şi înregistrate în sistemul naţional pentru femele ovine şi/sau femele caprine.

CNDP – prima pe exploataţie bovine 2013: 3.705 adeverinţe eliberate

Crescătorii de bovine pot depune cereri pentru plăţile naţionale directe complementare (CNDP) pentru a beneficia de un sprijin pe cap de animal, la care se adaugă un sprijin suplimentar pentru producţia de lapte. Sprijinul se acordă pentru minim 3 capete de bovine cu vârsta de minim 16 luni, precum şi pentru tineretul bovin mascul şi/sau femel cu vârsta de minimum 7 luni, existent în exploataţie la data de referinţă.

Ce schimbări îi aşteaptă pe fermieri din 2014

Noua Politică Agricolă Comună vine cu câteva schimbări pentru fermieri. Autorităţile vor să crească plafonul de eligibilitate la 1,5 hectare. Pentru a primi subvenţii pe suprafaţă, cultivatorii trebuie să deţină minimum un hectar, care poate fi format inclusiv din loturi separate, dar nu mai mici de 0,3 hectare pe parcelă. În plus, autorităţile de la Bruxelles propun ca subvenţiile să fie plafonate în cazul marilor fermieri. Prin urmare, pentru fermierii care au o subvenţie cuprinsă între 150.000 de euro până la 300.000 de euro se face limitarea graduală, iar plafonarea să fie la 300.000 de euro. Totuşi, decizia rămâne la mâna autorităţilor naţionale, iar până în prezent, varianta agreată de asociaţiile de producători din România este reducerea cu 5% a subvenţiilor care depăşesc 150.000 de euro sau mai mulţi bani pentru micii fermieri care au până în 30 de hectare de teren. „Din 2014, când suma va fi de 154 de euro pe hectar, vom veni suplimentar cu 30-40 de euro de la buget, astfel încât un fermier român să primească la fel de mult ca un fermier european”, a declarat anul trecut Daniel Costantin, ministrul Agriculturii.

Sergiu P.

About cronicasatului

Check Also

NOI NORME DE CONCESIONARE A PAJIŞTELOR

Ministerul Agriculturii are obligaţia de a centraliza anual suprafeţele din categoria de folosinţă pajiști permanenete prin intermediul registrului agricol …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *