Home / Reportaj / Moira, o firmă indispensabilă afacerilor de mare… tonaj

Moira, o firmă indispensabilă afacerilor de mare… tonaj

Nu a fãcut și nu face afaceri cu statul, decât în mãsura în care își plãtește cu rigurozitate taxele și impozitele cãtre el. Mihai Maxim, din Suceava, este, la cei 39 de ani ai sãi, un prosper om de afaceri. Firma lui, Moira Serv Com, dã de mâncare la vreo 40 de angajați și este una dintre cele mai puternice și mai serioase din domeniul sãu: reparații și întreținere motoare pentru mașini mari, precum și comerț cu orice fel de piese auto din aceastã categorie, autohtone sau de import. Magazinul este situat în Burdujeni, pe Calea cu același nume, la numãrul 148, iar centrul de reparații se aflã în Salcea, la intersecția cu Soseaua Vereștilor (Calea Naționalã 43, pe direcția Suceava – Botoșani, la o distanțã de 14 km de Suceava).

Cãutat zi de zi și cãlcat orã de orã de cei interesați, șoferi ori proprietari de firme de autocamioane, rabe, utilaje mari, tractoare și mastodonți rutieri, hiperatelierul din orașul vecinmoira2 Sucevei și-a fãcut un nume respectat în aceastã „divizie”. Divizia mega – reparațiilor auto de la A la Z. În afarã de cel din Suceava, Mihai Maxim mai deține douã magazine de profil, unul în Brașov, iar celãlalt în Botoșani. Dar, partea cea mai importantã a afacerii, pentru care muncește zi luminã, o reprezintã centrul de reparații. Moira Serv Com este dealer și reprezentant zonal pentru județele Suceava și Botoșani al concernului Deutz Perkins. Moira Serv Com comercializeazã prin magazinele sale piese de schimb originale – segmenți, pistoane, cuzineți, axe cu came, biele, chiulase etc. – pentru autovehicule, autoutilitare, autocamioane, tractoare.

„Ce se executã la centrul din Salcea?”, l-am întrebat pe patron. „Pãi, cam orice… Încãrcãri și rectificãri arbori cotiți, bucșãri și alezãri biele, bucșãri bloc motor, degresare chimicã componente motor, alexat și honuit bloc motor, rectificãri scaun supapã, montat și demontat: cilindri, arbori cotiți, pompe injecție, injectoare, reparații pompe injecție, tarat injectoare… Sunt termeni tehnici, dar dacã te duci la un atelier de reparații mașini de cusut tot în termeni tehnici o sã ți se vorbeascã, pentru cã acolo vin numai cei interesați de mașini de cusut… (Râde bonom.) Sã revenim.

Verificat pompe injecție, recondiționat bloc motor, geometrie bloc motor, prelucrare inele etanșare, verificat geometrie bloc motor, rodaj motor, verificat și reparat alternator plus demaror, degresat și reparat radiator, bucșat ax came, recondiționat ax came, reparație rampã culbutori, schimbat plus bucșat injector. Sunt multe pe care le executãm în mod curent”. „Noutãți?” „Cã bine ziceți… Încãrcãri și rectificãri palier bloc motor, ceea ce repre-zintã o noutate absolutã pentru Suceava și cred cã meritã amintitã. Sã nu uit, Moira Serv Com executã încãrcãri cu argon, strunjiri, rectificãri, frezãri și alezãri pentru orice tip de piesã! Mulțumit?…“ Mulțumit, n-am ce zice, chiar dacã bietul de mine reporter și-a prins binișor urechile într-atâția termeni de strictã specialitate și ar avea cu siguranțã nevoie de o alezare și o rectificare… De o încãrcare, dar nu cu argon, ci cu cafea. Care sosește aburindã, mare și neagrã, dându-mi rãgazul sã schimb registrul.Aflu cã omul se aflã în business de prin ’94, cã imediat dupã Revoluție a fãcut și el, ca tot românul imparțial, polonii, dar, la un moment dat, și-a spus cã e vremea sã nu se mai pãcãleascã singur. În urmã cu 17 ani, își deschidea primul magazin. Astãzi, afacerea îi

moira3merge, la propriu și la figurat, ca pe roate…”Cum de nu v-ați bãgat în politicã?”, îl întreb. Simplu, îmi rãspunde, nu i-a plãcut și tocmai de aceea a intrat într-un club select, Rotary. Printre altele, Rotary se ocupã cu o multitudine de acte de binefacere sau culturale. Anul trecut, în fața Prefecturii Suceava, a fost organizat un concert de muzicã simfonicã în aer liber, al cãruisusținãtor a fost, alãturi de membrii clubului, și Mihai Maxim. (Rotary a mai organizat Balul vienez, Campania „Dãruiește un zâmbet”, pentru copiii defavorizați și nu se oprește aici). Mihai Maxim nu are hobbyuri extravagante: schiul, cãlãtoriile, vânãtoarea, pescuitul sportiv. Îl mai las pe tânãrul patron preț de o gurã de cafea, sorbitã de mine pe îndelete (el bea ceai) și mã avânt din nou în lumea termenilor tehnici. Aflu cã centrul de la Salcea, fostul SMA, privatizat dupã Revoluție, apoi în faliment și cumpãrat în cele din urmã de el, deține teren în suprafațã de 18.191 mp, o stație de decantare, una de captare apã, un castel de apã, sediu și clãdiri dintre care un atelier mecanic format din 3 corpuri, o halã de 1107 mp de reparații, o magazie și un Service autocamioane. „Ce fel de oameni aveți ca angajați? Ce salariu le oferiți?”, îl pistonez. „Tot felul de oameni, dar în primul rând specialiști, meseriași. Nu poți face fațã cu altceva. Am fost nevoit, spre exemplu, sã aduc oameni chiar și de la Focșani, de care aveam absolutã nevoie.

La a doua întrebare prefer sã mergeți la fața locului, sã discutați cu cei de acolo. Salariul e confidențial, dar dacã ei vor vrea, vã vor spune”. Ajungem la „fața locului” și zãu cã rãmânem mascã de anvergura „atelierului”! Ni se înfãțișeazã Ciprian Enache, șeful cel mare de aici. Tânãr și el, bonom ca și bossul sãu, ne ia la explicat despre ce și cum, de nu-l mai putem opri. Face totuși pauze scurte, cât sã ne dumireascã ce mașini se folosesc în toate cele operațiuni: de rectificat arbori cotiți, de honuit, de alezat, presã hidraulicã de 100 t, strunguri, freze, raboteze și câte altele. Estimp, fotoreporterul pleacã la treabã prin incintã, sã prindã cadre spectaculoase. Se întoarce zâmbind șimi dezvãluie complice: „Sã știi cã dacã aș cunoaște meseria asta, m-aș angaja și eu aici. Salariile, mi-a zis cineva de pe-aici, sunt mai mult decât motivante!” Așadar, povestea, în câteva cuvinte a unei afaceri de succes, a unui tânãr întreprinzãtor sucevean, care chiar existã și este indispensabilã celor care se ocupã cu tonajul mare pe strãzile și autostrãzile din România. MOIRA egal Seriozitate, Muncã și Ambiție (și, întâmplãtor, acronimul se brodește cu SMA Salcea). Trei termeni, trei simple cuvinte care își gãsesc din plin corespondent în ceea ce oferã MOIRA. Restul ține de noroc, care, se știe, și-l mai face omul și cu mâna lui. În cazul de fațã cu raboteza, cu strungul, cu mașina de alezat… Așadar, MOIRA, O FIRMÃ DE ȚINUT MINTE!

Mugur GEU

About cronicasatului

Check Also

„FLORI DE MUNTE” LA TAŞCA

Comuna în sărbătoare şi bilanţ De peste 20 de ani, comuna Taşca îşi serbează locuitorii …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *