Home / Reportaj / PUTERE, CONTROL SAU AUTODETERMINARE?

PUTERE, CONTROL SAU AUTODETERMINARE?

În fiecare minut, în România, două femei sunt victime ale violenței domestice. Violența a devenit o constantă cotidiană, o caracteristică a societății moderne. Cele mai multe cazuri de violență asupra femeilor au fost înregistrate in mediul rural. De ce? Cei mai mulți barbați își conduc familia cu ”mână de fier”, pentru că așa se simt ei bărbați. Beau până văd 10 degete la o mână, și apoi își bat nevestele, pentru că, fie mâncarea nu e sărată, fie pentru că pierde echipa preferată. Majoritatea femeilor care trăiesc în mediul rural recunosc că sunt agresate zilnic, fie verbal, fie fizic. Din nefericire, violența nu se oprește de la sine, ci ea se adâncește pe măsură ce educația devine tot mai invizibilă.

De fapt, adevăratul motiv al violenței asupra femeilor din mediul rural se datorează în cea mai mare parte alcoolului. Femeile, totuși, continuă să rămână lângă agresor, deoarece consideră că este un lucru obișnuit care trebuie să existe într-o familie. De precizat este faptul că la nivelul Uniunii Europene, nu există niciun act legislativ care să stabilească acțiuni comune ale statelor în ceea ce privește prevenirea violenței împotriva femeilor. Totodată, violența apare datorită credinței că bărbatul este superior, și că are dreptul, nu obligația să-și ”educe” nevasta atunci când aceasta greșește. Societatea încă își păstrează structurile patriarhale, care sunt bine formate, conform cărora femeia este subordonată bărbatului, astfel agresiunea unui bărbat față de o femeie trebuie validată. Totuși, trebuie să se înțeleagă faptul că violența este doar o formă de control social al femeii.

Deşi în ultimii ani s-ar părea că violenţa împotriva femeilor a crescut, de fapt, din punct de vedere sociologic, ea a rămas relativ aceeaşi, schimbarea producându-se la nivel de vizibilitate a cazurilor de violenţă. Din ce în ce mai multe femei au curajul de a denunţa partenerii agresori şi au din ce în ce mai multe posibilităţi de a găsi sprijin psiho-social din partea organizaţiilor nonguvernamentale care, pe an ce trece, îşi dezvoltă paleta de servicii sociale. Combaterea violenţei împotriva femeilor trebuie să fie o prioritate la toate nivelurile, deoarece la nivel mondial violenţa domestică este principala cauză a mortalităţii la femeile între 19 şi 45 de ani, înaintea războiului, a cancerul și a accidentelor rutiere În România, deşi există Legea nr. 217/2003 privind combaterea şi prevenirea violenţei în familie, cu modificări şi completări ulterioare, femeile refuză să apeleze la Serviciul de Urgenţă, deoarece, inconştiente, consideră că pot depăşi această situaţie singure. Totuşi, ne-ar trebui o echipă de psihologi, medici, sociologi, oameni din justiţie ca să înţelegem nivelul la care a ajuns violenţa domestică în România.În unele cazuri victima nu se mai apară, pentru că nu se mai poate ridica de la pământ – femeile şi copii ajung la spital sau în cel mai rău caz la morgă. În altele, ripostează cu o agresiune egală sau mai mare cu a torţionarului. În toate cazurile avem de-a face cu simptome grave ale unei societăți bolnave. Aşadar, ce facem noi, cu adevărat, pentru a deveni o societate sănătoasă, în care familia să fie baza solidă? Voi ce soluţii aveţi pentru combaterea violenţei?

Sabina TIPA

About cronicasatului

Check Also

„FLORI DE MUNTE” LA TAŞCA

Comuna în sărbătoare şi bilanţ De peste 20 de ani, comuna Taşca îşi serbează locuitorii …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *