Home / Agricultura / Termen prelungit la cererile pentru subventia in agricultura ecologica

Termen prelungit la cererile pentru subventia in agricultura ecologica

Cererile de solicitare a ajutorului specific acordat pentru îmbunãtãțirea calitãții produselor agricole în sectorul de agriculturã ecologicã pot fi depuse pânã pe 29 noiembrie, informeazã conducerea Agenției pentru Plãți și Intervenții în Agriculturã Suceava.

Directorul Centrului Județean al APIA, Eugen Mogoș, informeazã cã termenul inițial a fost data de 15 octombrie 2013,sprijimul acordându-se pentru exploatațiile din producția vegetalã și animalierã, care sunt înregistrate în sistemul de agriculturã ecologicã și se aflã în perioada de trecere, numitã conversie. Beneficiarii ajutorului specific sunt persoane fizice, persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale sau familiale, precum și persoane juridice înregistrate în fiecare an în sistemul de agriculturã ecologicã. Solicitanții trebuie sã deținã contract încheiat cu un organism de inspecție și certificare; document justificativ de confirmare a conversiei; sã nu aibã datorii restante la bugetul de stat sau bugetul local; suprafața agricolã în folosințã sã fie de cel puțin 0,30 de hectare și sã rãmânã în sistemul de agriculturã ecologicã pe o perioadã de 5 ani. Cei interesați de respectivul sprijin specific pot depune o singurã cerere de solicitare a ajutorului specific, fie pentru o exploatație din producția vegetalã, una dintre speciile din producția animalierã, fie doar pentru o exploatație din apiculturã. Pentru acest tip de ajutor specific, România beneficiazã de fonduri europene de circa 4 milioane de euro din Fondul European de Garantare Agricolã (FEGA).

Cuantumul plãții anuale suplimentare pe exploatație se calculeazã de APIA, dupã finalizarea verificãrilor, prin raportarea plafoanelor alocate la numãrul de beneficiari eligibili, în limita plãții anuale suplimentare maxime pe exploatație. Controlul la fața locului se efectueazã, începând cu 16 ianuarie 2014, pentru minim 5% din beneficiarii care au depus cererea pentru ajutor specific. Anul trecut, în județul Suceava au fost depuse 640 de cereri, dintre care 635 pentru exploatații agricole cu producție vegetalã, 4 în sectorul de producție animalierã și o cerere pentru o fermã de albine. (A.S.)

About cronicasatului

Check Also

NOI NORME DE CONCESIONARE A PAJIŞTELOR

Ministerul Agriculturii are obligaţia de a centraliza anual suprafeţele din categoria de folosinţă pajiști permanenete prin intermediul registrului agricol …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *